Valentina Thielová (1933 - 2022)   † 89 let


Poznala rub a líc filmové kariéry, ale naučila se spoléhat sama na sebe, jak v soukromém životě, tak v herectví. Jako většina dětí v raném věku má svoje sny a ideály, tak i Valentina toužila být baletkou, ale pro zdravotní problémy se jí nestala. V době svého školního dětství a všestranného dozrávání se zajímala o divadlo, film a modeling. Pochopitelně také zbožňovala všechny tehdejší filmové hvězdy, které jí částečně inspirovali k tomu, aby si jejího talentu někdo povšiml. Přesto, že herectví nevystudovala, stala se díky svému přirozenému talentu oblíbenou herečkou režisérů i diváků.

Posléze si zahrála v této ponuré době v několika politicky angažovaných filmech. Namátkou vzpomeňme na emotivní komunistické agitky OBČAN BRYCH, PRVNÍ PARTA, POLICEJNÍ HODINA a jiné. Je třeba dodat, že po stránce herecké odvedla v těchto filmech velmi dobrý výkon. Až teprve počátkem šedesátých let se začala objevovat ve filmařsky kvalitnějších snímcích toho času. Zde ukázala vlohy k dramatu ve filmech tak význačných, jako byl DEŠTIVÝ DEN (1962), a BOXER A SMRŤ (1962). Poté dostala nabídku od Deutsche Film (DEFA), která byla podmíněna dobrou znalostí německého jazyka do filmu DIEB VON SAN MARENGO, DER (1963). Brzo následovaly významnější role v dalších filmech doma i v zahraničí. V roce 1964 hrála po boku Petra Kostky a Vladimíra Menšíka v historické komedii BLÁZNOVA KRONIKA a rok nato v psychologickém filmu KÝM SA SKONČÍ TÁTO NOC (1965). Ve filmu TRANSIT CARLSBAD (1966) zahrála hlavní roli Paní Elizabet.

Její další filmové postavy jí nepřinesly velké možnosti se uplatnit v hlavní roli celovečerního filmu. Mělo to určitý politický podtext. Důvod byl nasnadě. Její druhý manžel Arpád Vilček se aktivně podílel na politických svobodných názorech v dobách komunistické mrazivé normalizace, a to ho stálo místo a Valentinu dobře se rozvíjející kariéru. A tak se stalo. Valentina Thielová měla začátkem sedmdesátých let jedinou možnost účinkovat jako jevištní herečka na zájezdních divadelních štacích za pár korun. Měla ovšem velkou výhodu v tom, že umí zahrát všechno. Nebyla to sice lehká doba, ale slyšet potlesk po představení, které bylo jedinou kulturní vymožeností na malém městě, jí částečně pomohlo i osvobodilo od všech osobních problémů. Přesto, že tu dobu z dnešního pohledu hodnotí jako horší část života. Dostala možnost poznat mnohé a pro ní neznámé další kolegy z herecké branže. Ze vzpomínek vysvítá, že maže to nejhorší a vzpomíná jen na ty pěkné věci.

Začátkem osmdesátých let pod režijním vedením Karla Smyczka dostala Valentina Thielová příležitost ztvárnit větší roli v postavě profesorky Boženky ve filmu SNĚŽENKY A MACHŘI (1982). Následovala řada dalších filmových rolí a televizních angažmá, několika TV seriálů, kde účinkovala v menších rolích. PANOPTIKUM MĚSTA PRAŽSKÉHO (1986), nebo PŘÍSAHÁM A SLIBUJI (1990) a jiné. Dále se věnuje výhradně jen televizní tvorbě, kde je Valentina Thielová aktivní především v rolích babiček a podobně. Její zatím poslední prací je role babičky Boháčové v seriálu TV Prima, RODINNÁ POUTA (2004). Ve svých pětasedmdesáti letech je stále činorodá a herectví se věnuje už jen příležitostně. Občas vystupuje i při různých setkání se seniory, kde vypráví své zajímavé herecké zážitky.


12.3.1933
Praha, Československo
15.10.2022
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Česko
Valentina Thielová csfd

Lehká jako dechBastardi 3Russisch RouletteBastardi 2BastardiPolední žárMá je pomstaHotýlek v srdci EvropyTrhala fialky dynamitemKlauni a vlastenciPanenka s porcelánovou hlavičkouSvědkyněZávistKřížová vazbaTichá bolestZnačka: Na dožitíKamarád do deštěOslovská létaSedm hladovýchTemná arénaCopak je to za vojáka...Jak básníkům chutná životProč?Zázrak v cukrárněAntonyho šanceKrajina s nábytkemNevěraOperace mé dceryPapilioUloupené dětstvíVeselé Vánoce přejí chobotniceO sláve a tráveVšichni musí být v pyžamuPánská jízdaRadikální řezSněženky a machřiA na konci je začátekJako zajíciŘetězTajemství Ďáblovy kapsyPoprask na silnici E 4Brácha za všechny penízeLéto s kovbojemEšte sa nevraciamV každém pokoji ženaTrapasy IINa kolejích čeká vrahHořké pivo, sladký likérPřísně tajné premiéryDoktor a běsiMartin a devět bláznůTransit CarlsbadKým sa skončí táto nocBláznova kronikaPovídky o dětechZanechte všech nadějíMaškarádaStacheltier - Der Dieb von San Marengo, DasBoxer a smrťFlorián


Aktualizace osobnostního profilu Valentina Thielová: 19.4. 2024 13:54