Věra Tichánková (1920 - 2014)


Narodila se v roce 1920 v Žarnovické Huti. Má o osm let mladší sestru Marii. Její rodiče se seznámili v Praze. Otec byl úředník na ministerstvu. Měla ráda chemii a tak šla studovat chemicko-technologickou. Mezitím došlo k tomu, že Němci vysoké školy zavřeli. A tak se Věra dala na herectví. Ve svém mládí byla konzervatoristkou. V roce 1943 sbírala potravinové lístky pro lidi, kteří byli v ilegalitě. Bohužel, díky tomu byla uvězněna v Drážďanech. Tam byla asi jenom dva roky a přesunula se do Lipska. Odtud se vrátila zpět do ČR.

V Horáckém divadle v Jihlavě se seznámila se svým budoucím manželem, taktéž hercem, Janem Skopečkem kterého si později vzala a jsou spolu už skoro 60 let. V roce 1949 přešla i se svým manželem do Prahy, kde hrála v Libeňském divadle. Nejčastěji hrála české selky. Málokdy se s manželem setkala na jevišti. Povídali si o divadle hodně doma. Pro diváky je nezapomenutelná hlavně ze seriálu BYLI JEDNOU DVA PÍSAŘI.

V roce 1953 se jí narodila dcera, která se jmenuje Marie. Ta se provdala za Francouze a nyní žije v Lyonu. V roce 2002 získala Věra Tichánková Thalii za celoživotní dílo. Věra Tichánková zemřela ve věku 93 let, v pražské Nemocnici na Vinohradech, po dlouhé nemoci.


7.12.1920
Žarnovická Huť, Nová Baňa, Československo
9.1.2014
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Česko
Věra Tichánková csfd

Vratné lahveKameňák 3Žralok v hlavěKameňák 2KameňákNaše dětiNa hraněPřetržený výkřikRóza, strážné strašidloV erbu lviceSvědkyněFidlovačka aneb Žádný hněv a žádná rvačkaMalá podmínka štěstíAnděl svádí ďáblaPřípad se psemTa moje nekonfekční postavaDům na SahařeLovec senzacíMágPřátelé Bermudského trojúhelníkuSedmé nebeTo se ti povedlo, tatínkuJsi falešný hráčDomek u lesaJako jedOhněm proti ohniAnděl s ďáblem v těleDomeček plný kolečekVzpurní svědkovéŠtvrtý rozmerMalý velký hokejistaVyhnanstvíAd aktaKopretiny pro zámeckou paníKosenie jastrabej lúkyPsí bouda podmínkouŽlutý kvítekHra o královnuNěco je ve vzduchuPrázdniny pro psaSnídaně v pánském pyžamuSvítalo celou nocChlapi přece nepláčouLustrPřekupníkem proti své vůliJežčí kůžeJulie pod balkonemMuž pro domácnostPíseň o stromu a růžiStřepy pro EvuČerná ovce„Já už budu hodný, dědečku!“Ať žijí duchové!KlukovinaProč nevěřit na zázrakyŠestapadesát neomluvených hodin„Já to tedy beru, šéfe...!“Bouřlivé vínoDobrý den, městoDým bramborové natě


Aktualizace osobnostního profilu Věra Tichánková: 4.11. 2023 14:50