Rentaró Mikuni (1923 - 2013)


Matka otěhotněla ještě za svobodna a poté se provdala za elektrikáře, který se pravý stav věcí dozvěděl na vojně. Jeho otčím patřil k sociální menšině "burakuminů" (potomci příslušníků profesí, které se zabývaly "nečistými" činnostmi – řezníci, hrobaři, popeláři apod.) a na Mikuniho tak už v dětství hleděli s předsudky: když se ztratilo kolo, byl automaticky považován za zloděje. Po skončení základní školy čekal, že začně pracovat spolu s otcem; ten ale trval na jeho středoškolském vzdělání. Po nějaké době nechal studií a odešel z domova. Z Tokia byl policií opakovaně odesílán zpátky.

Jeho hereckou kariéru odstartovala jedna nabídka na kamerovou zkoušku. O herectví v té době nejevil pražádný zájem a test absolvoval jenom proto, že za něj měl slíbené potravinové lístky. Zapsal se již svojí první rolí, ve snímku ZEMMA (1951) Keisuke Kinošity, která mu následujícího roku vynesla Modrou stužku - cenu japonských filmových kritiků - pro nejlepšího nováčka. Od svého filmového debutu účinkoval ve více než 150 filmech. Získal tři Ceny Japonské filmové akademie pro nejlepšího herce, jednu zvláštní cenu (2010) a na sedm dalších (za hlavní i vedlejší role) byl nominován.

Modrou stužku pro nejlepšího "hlavního herce" získal v roce 1961 a v roce 1990; podruhé to bylo za drama RIKYU (1989). Modrá stužka pro nejlepšího herce ve vedlejší roli mu byla udělena v roce 1980 za thriller MOJE ÚLOHA JE POMSTA (1979). Rentaró Mikuni napsal a režíroval jediný film a za něj v roce 1987 obdržel Cenu poroty na Filmovém festivalu v Cannes. Zemřel v devadesáti letech na srdeční selhání. Jeho syn Kóiči Sató je rovněž hercem.


20.1.1923
Gunma, Japonsko
14.4.2013
Inagi, Tokio, Japonsko
Rentaró Mikuni csfd

Kučita teošigurumaO mé matceÓšikamura sódókiCuribaka nišši 20Curibaka nišši 19Curibaka nišši 18Hokušin naname ni sasu tokoroMacumoto Kisaburó ikka monogatari: Odžísan no daidokoroCuribaka nišši 17Curibaka nišši 16Curibaka nišši 15: Hama-čan no asu wa nau?Curibaka nišši 14Kaze no jûtanCuribaka nišši 13: Hama-čan kiki ippacuCuribaka nišši 12: šidžó saidai no kjúkaTaiga no ittekiCuribaka nišši: ElevenIkitaiNiji no misakiCuribaka nišši 10Hana no Oedo no curibaka niššiCuribaka nišši 9Curibaka nišši 8OišinboMitabi no kaikjóCuribaka nišši 7Curibaka nišši specialLetní zahrada: KamarádiOnnazakariCuribaka nišši 6DaibyoninCuribaka nišši 5Gó-himeHikarigokeŠórišatačiCuribaka nišši 4MusukoCuribaka nišši 3Curibaka nišši 2RikjúArashi ga okaCuribaka niššiMarusa no onna IIHotaru-gawaŠinran: Široi mičiHakó kirameku hateNingen no yakusokuJokohama monogatariIrodorigawaRirakkusu: Macubara Kacumi no nichidžó seikacuYi pan mei you xia wan de qiAššiitači no mačiDívčí školní uniforma a samopalRennjo to sono hahaMr., Mrs., Ms. LonelyMoje úloha je pomstaÁ nomugi tógeJasei no šómeiKótei no inai hačigacuHakkódasan


Aktualizace osobnostního profilu Rentaró Mikuni: 2.11. 2023 21:57