Letícia Román 82 let


Italská herečka Letícia Román zanechala stopu ve filmech západoevropských i amerických, její kariéra je ale dnes již dávnou minulostí. Narodila se v Římě, matka Giuliana Gianni bývala též filmovou herečkou, mnohem známější je otec, filmový architekt a výtvarník Vittorio Nino Novarese (1907-1983), mimo jiné držitel Oscara za kostýmy ke slavnému filmu KLEOPATRA. Původně studovala na soukromých školách ve Švýcarsku, v roce 1958 odjela do Spojených států spolu s otcem, který sem byl přizván ke spolupráci na několika výpravných historických filmech.

Po návratu do Evropy se Letícia Román objevila v koprodukčním projektu PILÁT PONTSKÝ (Ponzio Pilato, 1962), kde hrála Ježíšovu dceru Sáru. Velké role pak hrála v Itálii ve filmech různých žánrů, za zmínku stojí horor Maria Bavy OKO ĎÁBLA (La ragazza che sapeva troppo, 1963), v němž dobře zvládla hlavní dívčí roli Nory. Největší porci slávy jí vzápětí přinesla titulní role osiřelé dívky Fanny Hill v příběhu z 18. století realizovaném v americko-německé koprodukci (FANNY HILL, 1964). Hrála také v několika povídkových filmech s mezinárodním obsazením (KOLOTOČ LÁSKY – Das Liebeskarussel, 1965), častěji hrála v Německu a několikrát se před kamerou setkala s Paulem Hubschmidem. U nás jsme ji mohli vidět jako Judith, ohroženou neteř zlatokopa Bena, ve westernu OLD FIREHAND (1965). V produkci různých zemí pak ještě hrála v několika seriálech.

V letech 1966-1967 byla Letícia Román zasnoubená se slavným americkým producentem Aaronem Spellingem, jejich vztah ale trval jen krátce. Nakonec se provdala a pod vyvdaným jménem Letícia Gelles se koncem šedesátých let usadila trvale ve Spojených státech. V Kalifornii se později prosadila jako realitní makléřka, podnikání se dnes věnuje i její syn Olivier John Gelles.


12.8.1941
Řím, Lazio, Itálie
Letícia Román csfd

The Spy in the Green HatComando de asesinosAn der Donau, wenn der Wein blühtDas LiebeskarussellDie HerrenDie schwedische JungfrauOld SurehandFanny HillHeirate mich, CherieLes BaisersLes Femmes des autresOko ďáblaTentativo sentimentale, UnLes lanciers noirsPilát PontskýGold of the Seven SaintsPirates of TortugaG.I. Blues


Aktualizace osobnostního profilu Letícia Román: 2.3. 2024 09:50