Marta Trojanová


Marta Trojanová byla herečka, překladatelka a dramaturgyně. Dodnes není známo datum a místo jejího narození, i když v některých zdrojích je uváděná jako anglická Češka, zatím však tuto informací, že se měla narodit v Anglii českým rodičům, nemůžeme vyvrátit ani potvrdit. Tak či onak to muselo s největší pravděpodobností být někdy v prvním desetiletí 20. století.

V době jejího působení ve vinohradském divadle si jí všiml i náš tehdy ještě němý film. Natočila 2 němé filmy a 3 filmy zvukové. Prvním filmem, kde sehrála roli vesnické dívky Dorly, byla Pohorská vesnice (1928), měla zde za partnera L. H. Strunu. S hercem Strunou se znovu setkala v propagačním filmečku Bílé zlato (1928).

Na samém počátku zvukového filmu jí kolega z vinohradského divadla, režisér Kodíček, obsadil do dvou hlavních rolí ve svých filmech jako Mimi v Čapkově Loupežníku (1931), a jako prolhanou členku Armády spásy Terezku ve filmu Obrácení Ferdyše Pištory (1931).  V následujícím roce jí režisér Martin Frič obsadil do role řádové sestry v ztraceném filmu Sestra Angelika (1932).

Tímto však filmová, ale i divadelní kariéra Marty Trojanové zřejmě skončila. Po tomto roce již není nikde evidovaná a nejsou známy žádné další informace.

Marta Trojanová csfd

Sestra AngelikaLoupežníkObrácení Ferdyše PištoryPohorská vesniceBílé zlato


Aktualizace osobnostního profilu Marta Trojanová: 31.3. 2024 21:30