Timothy Bottoms 72 let


Z talentované herecké generace bratrů je Timothy James Bottoms, jehož kariéra měla největší vzestup v sedmdesátých letech, nejstarší ze všech čtyř sourozenců. Všichni se narodili v kalifornské Santa Barbaře (Timothy - 30.8.1951, některé zdroje uvádějí 1950), jako synové Jamese "Buda" Bottomse, sochaře a středoškolského učitele umění a jeho ženy Betty. Umělecké vyjádření bylo samozřejmě podmíněno v celé rodině a Timothy vyjadřoval svůj chtivý zájem k herectví již běhěm předškolních let. Vyrůstal v Santa Barbaře a na škole byl členem Youth Theater Productions (Divadelní produkce mládeže). V roce 1967 cestoval po Evropě se Santa Barbara Madrigal Society, která později zpečetila jeho touhy.

Raná sedmdesáta léta byla časem Timothyho velkých osobních úspěchů ve filmu. Se svým poutavě neobratným a nepříjemně vypadajícím výrazem v obličeji ale později dokázal, že jeho první pozitivní ohlasy mu nakonec až tak velké štěstí nepřinesly. Zdálo se, že velkou výhodou se stane citlivé drama LOVE AND PAIN AND THE WHOLE DAMN THING (1973), kde si zahrál po boku britské herečky Maggie Smith a také role rozcuchaného vysokoškolského protagonisty v dalším kasovním hitu THE PAPER CHASE (1973). Ve snaze vymanit se z jehe doposud citlivých charakterů se ponořil do daleko temnějších rolí se snímky jako WORLD OF JULIUS VROODER (1974) a ROLLERCOASTER (1977). Tyto snahy byly ale mnohem méně úspěšnější a brzy začal zjišťovat, že se jeho doposud největší sláva začíná velmi rychle vytrácet a to ve věku teprve šestadvaceti let.

Vyrostl ze své neohrabané roztomilosti a přesunul se na obrazovku, aby si zabezpečil role, které pro něj byly výzvou jako třeba biblický vůdce ve filmu THE STORY OF DAVID (1976) (TV), dále jako bývalý trestanec v A SMALL TOWN IN TEXAS (1976), bankovní pokladník v seriálu MONEYCHANGERS (1976) od Arthura Haileyho, běžec v dalším televizním filmu A SHINING SEASON (1979) a také rolí Raymonda Masseyho (ve věku třiceti let) v miniseriálu EAST OF EDEN (1981) společně s bratrem Samem podle románu Johna Steinbecka. Tímto seriálem opět udělal větší díru do světa. V roce 1955 byl natočen i stejnojmenný film s Jamesem Deanem v hlavní roli.

Timothyho úspěch samozřejmě podpořil jeho mladší sourozence. V tuto dobu totiž Joseph, Sam a Ben zažívají významné chvíle slávy ve svých kariérách. Jako skupina čtyř bratrů se spojili dohromady pro televizní film ISLAND SONS (1987), kde hrají všichni spolu a používají svá skutečná křestní jména. Film byl představen jako pilot k příchozímu seriálu, ale nepodařilo se udržet příliš velkou sledovanost. I když Timothy pokračoval v tvrdé práci během osmdesátých a devadesátých let, kvalita kterou předváděl "rostla" stále víc směrem dolů. Role v takových filmech jako INVADERS FROM MARS (1986), THE DRIFTER (1988) a zachraniční ISTANBUL (1989) měly opět navázat na jeho dřívější úspěch. Druhý díl k slavnému "The Last Picture Show" pod názvem TEXASVILLE (1990), mohl Timothyho opět dostat na vrchol, ale film nakonec sklidil velice špatné ohlasy ze strany kritiků a Bottoms si v něm stejně nakonec zahrál jen malé cameo.


30.8.1951
Santa Barbara, California, USA
Timothy Bottoms csfd

TarThe ShedRailroad to Hell: A Chinaman's ChanceMen's GroupHow Not to ProposeOne Nighter, TheVdaná nevěstaNemilosrdná pohledávkaAmerická děvčata: Odvážná ChrissaDobrodružství severu 3DSvazující tajemstvíZapomenutý ostrovChinaman's ChanceNedůstojná smrtNávrat osamělého jezdceParasomnieAlong the WayVánoční únosŠanghajský polibekCesta do rájePodvodJane Doeová: Deklarace nezávislostiUpířiGenerál Eisenhower: Velitel invazeSexbomba od vedle11. září 2001: Čas krizeParadiseSlonLovec krokodýlůEntrepreneurs, TheHiding Place, AHra o výkupnéÚnos ze snuMask of Dumas, ThePrinc a surfařThe Boy with the X-Ray EyesAva's Magical AdventureBlack Sea 213DiamondbacksMixed BlessingsNo Rest for the WickedThe Man in the Iron MaskThe WaterfrontAbsolute ForceAmerican HeroKomando totálního nasazeníMr. AtlasTigerFox HuntHodina pomstyLone TigerRingerStrýček SamThe PrinceVýprava smrtiOsobní pomstaRozparovačTop DogYakuza ConnectionŠílená posedlost


Aktualizace osobnostního profilu Timothy Bottoms: 5.11. 2023 04:19