Petra Kolevská 57 let


Slovenská herečka Petra Vančíková se již řadu let věnuje jiným profesím, v mládí byla ale vytíženou a i u nás dobře známou tváří filmu a televize. Narodila se v Bratislavě, oba její rodiče působili v televizi, otec Pavol Vančík (*1934) byl dramaturgem a scénáristou, matka Ľuba Vančíková (*1943) pracovala jako režisérka. Díky rodičům se před kamerou objevovala již od tří let, zároveň se věnovala tanci a byla například členkou folklórního souboru Lučnica. Výraznější dětské role se dostavily v sedmdesátých letech (VEĽKÁ NOC A VEĽKÝ DEŇ, 1974), v televizi často pracovala pod režijním vedením své matky.

Studium herectví na VŠMU dokončila v roce 1989, tehdy ale zároveň paradoxně její kariéra v podstatě skončila. Do té doby byla vytíženou představitelkou psychologicky náročných postav, změna politické situace v roce 1989 znamenala ale úbytek příležitostí i pro ni jako nadějnou mladou herečku. Přislíbené stálé angažmá na Nové scéně nezískala, naopak sama odmítla nabídku z Vinohradského divadla. Před kamerou stála naposledy jako manažerka reklamní agentury ve filmu KANÁRSKÁ SPOJKA (1993); scénáristou této kriminální komedie byl Aleksandar Kolevski, za nějž se Petra Vančíková později provdala a mají spolu dvě dcery.

Ve spolupráci s manželem se Petra Vančíková-Kolevská věnuje v současnosti filmové a televizní produkci, původně byla ředitelkou v produkční společnosti Arttep (1990-1993), od roku 1995 je majitelkou vlastní agentury Artreal. V květnu 2008 byla jmenována programovou ředitelkou Slovenské televize, její angažmá v této funkci ale skončilo po několika měsících, její odvolání v září téhož roku většina zúčastněných ponechala bez komentáře. Od roku 2011 zastává post předsedkyně Rady Audiovizuálního fondu (předtím byla její místopředsedkyní). Audiovizuální fond byl zřízen zákonem v roce 2008 a rozhoduje o rozdělování dotací pro filmové a televizní projekty, Petra Vančíková se tak dnes významným způsobem podílí na financování slovenské filmové a televizní tvorby.


25.6.1966
Bratislava, Československo
Petra Kolevská csfd

Perinbaba a dva světyMinulostNoc je môj nepriateľKanárská spojkaAnorexia mentalisPacholátkoNěkdo schází u stoluTurandotProkletí domu HajnůSedm hladovýchStratený rajSukňa lenže zelenáVeštbaČertovo vreceKoník z ebenuNa vlnePortrét Doriana GrayaPriama úmeraSvět nic nevíÚsmev diablaChlapec do náručiaO siedmich rokochPočúvaj tú melódiuZakázané uvoľnenieZatmenie slnkaPerinbabaA keď som stretol láskuMajkaHusiarka a kráľZánik samoty BerhofFarba tvojich očíMájový víkendPredčasné letoRodinná anamnézaKarate-giNa vysokej skale: Ovčiar BebekRozvedenáKoncert bez ružíLáska sesterskáZrnko prachuKoho si vybral vrahVeľká noc a veľký denPumpaChlapci a chlapiStará cihelnaAlžbetin dvorMy sme malí muzikantiBakaláriBakalářiZlaté pierkaTakí sme boli


Aktualizace osobnostního profilu Petra Kolevská: 30.10. 2023 18:51