Dagmar Havlová 71 let


Dagmar Veškrnová se narodila v Brně-Husovicích, pochází z divadelnické rodiny. Studium na brněnské konzervatoři ukončila v roce 1971 maturitou a pokračovala studiem na JAMU. V roce 1975 získala titul magistra. První mimoškolní divadelní zkušenosti získala v Divadle na provázku. Se svým prvním manželem Radvítem Novákem se přestěhovala do Prahy a přijala angažmá v Divadle J. Wolkera. Hostovala také v Semaforu a v roce 1979 nastoupila do Divadla na Vinohradech, kde působila až do roku 1996. Z prvního manželství, které skončilo rozvodem, má Dagmar Veškrnová dceru Ninu.

V poměrně rozsáhlé filmografii Dáši Veškrnové se najde až překvapivě málo nadčasových snímků, převážná většina titulů spadá do kategorie běžné a nevýrazné dobové komerce. Mnohem zajímavější bylo působení na divadle, kde se objevila v řadě náročných rolí vyžadujících vyspělé charakterní herectví. Zahrála si např. Kateřinu v Shakespearově Zkrocení zlé ženy nebo královnu Kristýnu od Augusta Strindberga. V ČT zazářila v polovině 90. let v roli maminky v oblíbeném rodinném seriálu BYLO NÁS PĚT podle literární předlohy Karla Poláčka. Poslední televizní rolí byla hlavní postava barové zpěvačky a amatérské vyšetřovatelky v detektivní sérii HŘÍCHY PRO DIVÁKY DETEKTIVEK.

V polovině 90. let navázala přátelství s úřadujícím prezidentem republiky Václavem Havlem a po smrti jeho první ženy Olgy se za něj v roce 1997 provdala. Povolání herečky považovala za nevhodné pro partnerku prezidenta, a tak svou hereckou kariéru přerušila. Začala působit jako první dáma na plný úvazek. Doprovázela manžela při jeho pracovních povinnostech a věnovala se charitě. Mimo jiné založila nadaci Vize 97 a stala se předsedkyní její správní rady.

Do nové role vstoupila odhodlaně a vložila do ní celou svou hereckou zkušenost a životní energii. Protože pochopitelně neměla zkušenosti s podobným společenským postavením, výsledkem bylo, že k nemalé potěše Havlových politických oponentů a českého bulváru zejména v počátcích svého působení viditelně přehrávala. Protože k sňatku došlo jen krátce po úmrtí první Havlovy ženy, veřejnost k jeho nové partnerce navíc zaujala nanejvýš rezervovaný postoj. Komerční televize - pochopitelně zcela náhodou - při druhé Havlově prezidentské kandidatuře a jiných oficiálních příležitostech s oblibou ukazovaly záběry jeho ženy ze starších snímků s erotickým podtextem.


22.3.1953
Brno, Československo
Dagmar Havlová csfd

Šťastný nový rok 2: Dobro došliVlastníciDědictví aneb Kurva se neříkኝastný smolařOdcházeníNormalKanadská nocSváteční párty s DádouJak se dělá operaVodnická čertovinaAndělský smíchBubáci pro všední denKulihrášek a zakletá princeznaDivadelní románZázračné dítěKlíče na neděliNoc pastýřůPodivné jméno pro psaDědictví aneb KurvahošigutntágLa PeurLepší je být bohatý a zdravý než chudý a nemocnýSherlock Holmes v pánském klubu aneb Komisař Dreyfus zasahujeHřbitov pro cizinceLáska zlatnice LeonettyO babě hladovéPlivníkZpověď Dona JuanaZvonokosyDědek BártaKrálovství stromůNež poznáš první úsměvPutování po Blažených ostrovechPřátelská výpomocSedm bílých plášťůAnděl svádí ďáblaMy se vlka nebojímeO princi BečkoviSedm sestřičekFanynkaNarozeniny režiséra Z. K.O princezně na klíčekOhnivé ženy mezi námiPřátelé Bermudského trojúhelníkuZázrak v cukrárněŽena v trysku stoletíChobotnice z II. patraDva na koni, jeden na osluHrdličkaJak zkrotiti zlého mužeMůj hříšný mužOhnivé ženy se vracejíPeníze a krevSardinky aneb Život jedné rodinkyVelká filmová loupežŠpanělská paradentózaHrabě LuxemburgJak se tančí brumbambulePrincezny nejsou vždycky na vdáváníZastihla mě noc


Aktualizace osobnostního profilu Dagmar Havlová: 19.3. 2024 18:45