Obba Babatundé 72 let


Obba Babatundé je americký herec jak divadelního tak filmového zaměření. Byl nominován na cenu Emmy za účinkování v televizním filmu MISS EVER’S BOYS /1997/, na cenu NAACP Image Award za herecký výkon v TV filmu INTRODUCING DOROTHY DANDRIDGE /1999/ a na cenu Tony Award za roli C.C.Whitea v původním obsazení broadwayského muzikálu DREAMGIRLS /1981/.

Na začátku roku 2000 vytvořil partnerství se scénáristou a producentem Ruth Adkins Robinsonem pro sérii TV projektů zahrnujících počiny jako Black: The First 50 Years, Oscar’s Black Odyssey: From Hattie to Hallie a Dorothy Dandridge: An American Beauty. Jako partneři měli projekty zajištěné až do roku 2011.

Jeho televizní role ztvárňovaly především postavy vykazující autoritu zákonodárců, soudců, ředitelů apod. Roli ředitele střední školy si zahrál v seriálu DAWSON CREEK /1998-2003/, jako soudce hrál ve dvoudílné episodě seriálu ANY DAY NOW /1998-2002/, a jako otec hlavní postavy v seriálu HALF AND HALF /2002-2006/. V „huličské“ komedii HOW HIGH hrál postavu Deana Caina spolu s rappery Method Manem a Redmanem. V komediálním dramatu LIFE /1999/ účinkoval spolu s Eddiem Murphym a Martinem Lawrencem, dále jako právník v dramatu PHILADEPLHIA a také jako senátor v dramatu THE MANCHURIAN CANDIDATE /2004/. Hrál v nepřeberném množství seriálů např. v třetí sérii FRIENDS v epizodě „ The One with All the Jelaousy“, v seriálu THE FRESH PRINCE OF BEL-AIR, CHICAHO HOPE, ROCKET POWER, STATIC SHOCK, nebo KAREN SISCO. Hrál slavného producenta Gorda Berryho ve dvou epizodách sitcomu The Fresh Prince of Bel-Air. Tu samou postavu zakladatele nahrávací společnosti Motown Records si střihnul v miniseriálu THE TEMPTATIONS /1998/. V animovaném filmu THE WILD THORNBERRYS /2002/ namluvil hlas postavičky Boko.

Babatundé ovládá perfektně znakovou řeč a této schopnosti ve svých filmech často využívá, třeba jako v seriálu NYPD Blue. Absolvoval střední školu Jamaica High School v roce 1969 pod jménem Donald Cohen. Podílel se na albu Sack Full of Dreams /2007/ newyorkského pianisty Onaje Allana Gumbse a tento herec/producent je také vynikajícím rodeo-jezdcem a trenérem koní v Rodeo Circuit, kde se účastnil výročního Bill Pickett Rodea. V 80.letech režíroval vysoce ceněný muzikál na Broadwayi DREAMGIRLS, kde excelovala Carolyn C.Blair jako Effie Melody White.


1.12.1951
Jamaika, New York, USA
Obba Babatundé csfd

Noble IntentionsMaster of Dreams45 SecondsThe MillennialTriggerAnna LucastaJingle BelleKinkyMěsto lžíRevival!The Choir DirectorPup Star: Better 2GetherPup StarThe WatcherAmerican Bad BoyDeath's DoorIf I Tell You I Have to Kill YouDead Sea, TheLap DanceHaitian NightsSanta Paws 2: The Santa PupsThe Last FallScooby-Doo! Upíří hudbaTrap Door, TheThe Fallen FaithfulTrapped: Haitian NightsI Do... I DidWhy Am I Doing This?OkoApril FoolsOdhaleníCelestinské proroctvíHolky v balíkuKdyž se setmíKlokan Jack: Brejden AmerikoZápisník jedné láskyGreat Commission, TheJoy RoadJohn Q.SpasitelThornberryovi na cestáchKdo hulí, ten umíOne Special MomentThe VisitBytový komplexDoživotíČerná Carmen Dorothy DandridgeFatal PursuitThe TemptationsCherokee KidJako vejce vejciMuž budoucnostiRukojmí nebo komplic?Soul of the GameTo je náš hit!A Reason to BelieveKatie - Dítě divočinyM.A.N.T.I.S.NecronomiconPhiladelphia


Aktualizace osobnostního profilu Obba Babatundé: 19.11. 2023 19:32