Michael Chapman (1935 - 2020)


Michael Chapman, A.S.C. /American Society of Cinematographers/ je americký kameraman a příležitostný herec, který se do filmové branže zapsal především v 70. a 80. letech.

Chapmanův styl kamerování spočíval ve vysokém a agresivním  kontrastu sytých barev. Je také známý díky své schopnosti používat kameru komplexně a rychle se přizpůsobit nečekaným zvratům na scéně. Tento styl je dobře rozpoznatelný v již zmíněném snímku Raging Bull s Robertem DeNirem. Jako hlavní kameraman se podílel na Scorseseho dokumentu THE LAST WALTZ /1978/.

Mimo spolupráci se Scorsesem pracoval Chapman jako kamerový režisér s filmovými režiséry jako Hal Ashby, Phillip Kaufman, Martin Ritt, Robert Towne, Michael Caton-Jones, Andrew Davis a Ivan Reitman. Ve většině filmů, které kameroval se objevil i v epizodních rolích a roličkách včetně cameo rolí. Podílel se na několika filmech, které byly průlomovými pro budoucí kariéru dnes známých herců, jako třeba na dramatu ALL RIGHT MOVES /1983/ s mladičkým Tomem Cruisem.

Jeho posledním snímkem je fantastické drama BRIDGE TO TERABITHIA /2007/. Dle komentáře k tomuto filmu na DVD, prohlásil Chapman, že toto bude jeho poslední filmový počin a odebere se do filmového důchodu. Zatím své prohlášení plní.../2014/.


21.11.1935
New York City, New York, USA
20.9.2020
Los Angeles, California, USA
Michael Chapman csfd

Most do země TerabithiaSoví houkáníNezapomenutelné dětstvíPodezření nulaSamá chválaEvoluceSleduje tě vrah!Druhá šanceMalí velcí podvodníciŠest dní, sedm nocíPrvotní strachSpace JamUprchlíkVycházející slunceŠepoty ve tměDoktor HollywoodPolicajt ze školkyRychlá změnaKrotitelé duchů IIGothamSmrt v patáchStrašidelné VánoceZtracení chlapciMuž se dvěma mozkyMrtví muži nenosí skotskou sukniPersonal BestZuřící býkNaostroTuláciInvaze zlodějů tělPrstyDalší mužNa černé listiněTaxikářDeath Be Not ProudThe White DawnPoslední eskortaKingMichael Jackson: Number OnesAmerican Boy: A Profile of: Steven PrincePoslední valčíkGreat PerformancesMichael Jackson: BadMichael Jackson: Video Greatest Hits - HIStoryArt AchePropastThird Degree BurnBok po bokuRaging Bull: Outside the Ring


Aktualizace osobnostního profilu Michael Chapman: 11.4. 2024 15:09