Jaye Davidson 56 let


Jaye Davidson (vlastním jménem Alfre Amey) se narodil 21.3.1968, ve městě Riverside v Kalifornii. Jeho otec pochází z Ghany a matka je Angličanka. Když mu byly dva roky, tak se jeho rodina přestěhovala do Hertfordshire v Anglii. Jaye byl rebel a ve škole měl problémy, byl často šikanován kvůli svému něžnému, až ženskému vzhledu. V 16 letech školu definitivně opustil a začal dělat podřadné práce, především v továrnách a docích. Jayeho pro film objevil britský režisér Derek Jarman, v baru na jedné párty, kde se Jaye náhodou objevil.

Začal pracovat převážně jako model, spolupracoval s nejslavnějšími módními návrháři, kteří využívali jeho ženský vzhled. Fotil dráždivé a vyzývavé fotky, stal se doslova modlou pro homosexuály a transsexuály. Objevoval se na stránkách časopisů jako Vogue nebo Rolling Stone. V roce 1994 se objevuje v televizním filmu Jiggery Pokery, kde hraje sám sebe. Tentýž rok přichází další veliká filmová nabídka a to na roli mimozemského boha Ra, do kultovní sci-fi Rolanda Emmericha, HVĚZDNÁ BRÁNA. Jaye nabídku přijmá a podepisuje předběžnou smlouvu. Ovšem neutuchající mediální zájem o jeho osobu ho začne velice unavovat, těžce nese ztrátu soukromí a neustálé dotazy na jeho pravou sexuální orientaci. Proto se Davidson pokouší ještě před natáčením Brány ze smlouvy vyvázat, což by ovšem vedlo k žalobám. Začal mít tedy přemrštěné nároky a dokonce si řekl o honorář jeden milon dolarů, doufal, že producenti to nebudou akceptovat a Jayeho přeobsadí. To se ovšem spletl, producenti nechtěli o mladou hvězdu přijít a zájem kolem jeho osoby chtěli maximálně využít pro zviditelnění samotného filmu, tudíž mu honorář odsouhlasili.

Davidson tak chtě nechtě k natáčení nastoupil, jak ovšem sám v jednom z mála rozhovorů které po natáčení poskytl řekl, bylo to pro něj peklo. Znechucený hollywoodskými praktikami a neustálým posloucháním co má dělat, začal vše kolem natáčení filmů nesnášet. Když při natáčení Brány padla poslední klapka u scény, ve které se měl objevit, doslova ze sebe strhal drahý kostým boha Ra a se slovy: "klidně mi to strhněte z honoráře" plac znechuceně opustil. To byla pro Davidsona poslední velká role v životě. Po dokončení Hvězdné Brány se Jaye z filmového průmyslu stáhnul do ústraní, mihnul se pouze v pár dokumentech o jeho osobě a živil se dál jako model.

O životě Jaye Davidsona po Hvězdné Bráně se toho moc neví, neposkytuje rozhovory, své soukromí si pečlivě chrání a světě filmu se striktně vyhýbá. Nikdy se veřejně nepřiznal k pravé povaze své sexuální orientace, několikrát byl viděn na různých párty ve společnosti žen i mužů, tudíž i toto zůstává zahaleno tajemstvím. V současné době tvoří zdroj jeho přijmů podíly v několika modelingových agenturách, žije střídavě v Anglii a Americe.


21.3.1968
Riverside, California, USA
Jaye Davidson csfd

Hvězdná bránaJiggery PokeryHra na pláčV záři reflektorůCatwalkThe 65th Annual Academy Awards


Aktualizace osobnostního profilu Jaye Davidson: 3.11. 2023 11:38