Jana Werichová-Kvapilová (1935 - 1981)


Na českém filmovém nebi se mihla jako létavice - krátce a rychle. Nebylo jí dopřáno překročit stín otcova jména, ač v 50. létech 20. století používala pseudonym Jana Hálová, který se objevuje i u několika filmů. Nechtěla, aby ji lidé vnímali jen jako dceru Jana Wericha. Vystudovala DAMU, působila v divadlech v Uherském Hradišti, Kolíně, pražském Rokoku či Karlíně. V Nuselském divadle nejen hrála, ale byla též asistentkou režie.

Vdala se, ale manželství skončilo rozvodem. Jediné vnučce Zdeňce říkával Jan Werich Fanča. Jana Werichová-Kvapilová, zemřela krátce po svých rodičích, o které se starala až do jejich smrti, ač sama již byla v té době těžce nemocná.


18.10.1935
Praha, Československo
9.5.1981
Praha, Československo
Jana Werichová-Kvapilová csfd

Ať žijí duchové!Stín létajícího ptáčkaAž přijde kocourKrál KrálůPrvní velký případUspořená libraTam za lesemVániceKohout plaší smrtKolik slov stačí lásce?TlouštíkMuž proti tměSnadný životPyšná princeznaVelké dobrodružstvíÚnosCísařův pekař - Pekařův císařJan Werich: Když už člověk jednou je…Zasloužilá umělkyně Terezie BrzkováZasloužilý umělec Eman FialaHarlémská tragédieKybernetická babičkaKonec jasnovidceDirektivaSetkáníDrahý zesnulýMagnetické vlny léčí


Aktualizace osobnostního profilu Jana Werichová-Kvapilová: 7.11. 2023 22:21