Charles Napier (1936 - 2011)


Tvrdí chlapi s tvrdými rysy. Právě to byly nejčastější role, které ztvárňoval americký herec Charles Napier, který se narodil v dubnu 1936 v Mount Union v Kentucky. Po studiích se nechal zapsat do armády a dosáhl až na hodnost seržanta v 11. Výsadkové divizi. Po odchodu do civilu se nějakou dobu věnoval učení na škole a k herectví se začal pořádně přibližovat až v druhé půlce 60. let. S hledáním agenta mu pomáhal mimo jiné i jeho přítel Jack Nicholson.

Na skutečný vrchol ho ale dostala až role ve filmu Johna Landise BRATŘI BLUESOVI, kde si zahrál po boku řady hereckých i muzikantských velikánů. Do nejslavnějších filmů ho ovšem obsadil jiný režisér - Jonathan Demme. K velkým snímkům patří POSLEDNÍ OBJETÍ (1979), MELVIN A HOVARD (1980), MANŽELSTVÍ S MAFIÍ (1988), MLČENÍ JEHŇÁTEK (1990), PHILADELPHIA (1994), MANCHURIANSKÝ KANDIDÁT (2004) a další.

Nikdy nebyl hercem hlavních rolí nebo sběratelem filmových cen a jeho filmografie obsahuje účast na těch nejhorších i naopak nejlepších filmech. Napier se nebál jít do nejrůznějších projektů. Objevil se v seriálech A-TEAM, KNIGHT RIDER, STAR TREK nebo ODLOŽENÉ PŘÍPADY a svůj hlas propůjčil například seriálu SIMPSONOVI. Z dalších filmových rolí lze zmínit vedlejší úlohy v pokračování RAMBA, roli seržanta v MIAMI BLUES (1990) nebo účast v komediích o AUSTINU POWERSOVI. Dno filmové kvality s jeho účastí pak představuje například snímek ZAMILOVANÝ PROFESOR 2 (2000).

Přestože se stáří hlásilo o slovo stále výrazněji, v řadě malých rolí jsme mohli Charlese spatřit i v novém tisíciletí. Objevil se tak například ve slavných LEGENDÁCH Z DOGTOWNU (2005). Svůj poslední filmový prostor dostal ve filmu KŠEFTÁŘI z roku 2009, kde svou rolí poněkud netradičního prodejce aut Dicka Lewistona dokázal, že rozhodně neztrácí nic ze svého hereckého charisma.


12.4.1936
Scottsville, Kentucky, USA
5.10.2011
Bakersfield, California, USA
Charles Napier csfd

KšeftařiLife BloodShadowheartOne-Eyed MonsterYour Name HerebgFATLdyAnnapolisLegendy z DogtownuPrůšvihář na útěkuDinoCrocManchurianský kandidátSpirit - divoký hřebecExtreme HonorForgive Me FatherŠpinavá hraNever Look BackVery Mean MenZamilovaný profesor 2: KlumpoviAustin Powers: Špion, který mě vojelCypress EdgeMěsíc lovuPirates of the PlainVelký šprýmArmstrongCenturion ForceDalší šanceFatal PursuitMilovanáTeror v LiměThe Thief & the StripperAustin Powers: ŠpionátorNo Small WaysSupertajná zbraňÚtěk z vězeníAlien SpeciesBilly Lone BearCable GuyExpert WitnessLimp FangsOriginal GangstasRiot3 nindžové - Příprava k útokuKrutá spravedlnostMaxovo zmizeníOsudová volbaRozparovačSoudcem z nouzeSavage LandSilent FurySilk DegreesSnímek na těloSouboj policajtůTo Die, to SleepTěžký zločinBody Bags: Historky z márniceMoskytiNabitá zbraň 1PhiladelphiaPěst spravedlnostiHornsby e Rodriguez - sfida criminale


Aktualizace osobnostního profilu Charles Napier: 28.2. 2024 06:36