Máňa Ženíšková (1909 - 1982)


Máňa Ženíšková se narodila jako Marie Ženíšková 6. ledna 1909 v Praze ve Vršovicích. Její dědeček byl slavný malíř František Ženíšek (1849 – 1916), podílející se na výzdobě pražského Národního divadla a otec Ing. Julius Ženíšek byl zakladatelem a ředitelem společnosti Ford Motor Company.

Ještě za studií na vršovické Vyšší dívčí škole si díky přítelkyni Anny Ondrákové zahrála ve svém prvním filmu, první české crazy komedii CHYŤTE HO! (1924) Karla Lamače, kde sehrála přítelkyni Martu. Máňa Ženíšková byla velice pohledná, vyvinutá dívka s velkýma očima. Právě její zjev, její bezprostřednost, přirozenost, živost a spontánnost ji zaručil další účinkování v němých snímcích (i když nebyla herecky školena), kde se přes epizodní roličky dopracovala až k velkým dramatickým úlohám.

Hrála například ve snímcích SYN HOR (statkářova dcera Sylva), VDAVKY NANYNKY KULICHOVY (švadlenka Betynka), PŘÍBĚH JEDNOHO DNE (Pepina Vaváková), PANTÁTA BEZOUŠEK (dcera Hermína), LOUPEŽNÍCI NA CHLUMU (Kačenka), BLUDNÉ DUŠE (Světluška), VE SPÁRECH UPÍRA (Maryška), KVĚT ZE ŠUMAVY, ŽIVOTEM VEDLA JE LÁSKA (dcera Evička), ZNÁMOSTI Z ULICE (Máňa Zelenková), Z LÁSKY (Květa), PODSKALÁK (Boženka Bramborová), DCERY EVINY (Marie Santová), ZLATÝ KVĚT (bohyně úrody Lada), KAMARÁDSKÉ MANŽELSTVÍ (švadlenka Květa Zárubová), HANBA (Olga Kustková) či SVATÝ VÁCLAV (Radmila).

Právě při natáčení SVATÉHO VÁCLAVA se 19. března 1930 provdala za herce Theodora Pištěka (1895 až 1960), který v několika snímcích hrál jejího otce. Umělecké geny v obou rodičích jistě zapříčinily, že jejich syn, slavný filmový výtvarník Theodor Pištěk ml. (*1932), získal prestižního Oscara za kostýmy k filmu AMADEUS (1984) Miloše Formana. Manžele měli mj. ještě dceru Annu Pištěkovou (*1937).


6.1.1909
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Rakousko-Uhersko
11.11.1982
Praha, Československo
Máňa Ženíšková csfd

Blednoucí romanceCikánská láskaMámino srdceStrýček z AmerikyMiláček plukuSkalní ševciSvět bez hranicTřetí rotaC. a k. polní maršálekOpeřené stínyVendelínův očistec a rájHanbaKamarádské manželstvíPražské švadlenkySvatý VáclavTakový je životZlatý květDcery EvinyPodskalákZ láskyZnámosti z uliceŽivotem vedla je láskaDcerušky paní PetersenovéKvět ze ŠumavyVe spárech upíraBludné dušeKreutzerova sonátaLoupežníci na ChlumuPantáta BezoušekPrach a brokyPříběh jednoho dneSyn horVdavky Nanynky KulichovyChyťte ho!Životní styl první republikyDíky, pane KříženeckýHumor je vážná věc


Aktualizace osobnostního profilu Máňa Ženíšková: 7.4. 2024 14:50