Yves Barsacq (1931 - 2015)


Yves Barsacq se narodil 17. června 1931 v Paříži. Po otci a strýci zdědil umělecké sklony. Otec, Leon Barsacq, se narodil v Carské Rusi, ve Francii pracoval jako dekoratér a kostýmní výtvarník. Leonův mladší bratr André navíc začal pracovat jako scénograf, dramaturg a později i jako divadelní režisér. Ale Yves Barsacq neměl žádnou protekci. Musel začít poctivě od studia školy Louise Lumiera, po jejím absolutoriu pracoval 3 roky u filmu jako technik. Pařížskou Vysokou školu fotografickou a filmovou navštěvoval společně s Louis de Funèsem, tam se z nich stali dobří přátelé, i když Barsacq byl téměř o generaci mladší.

Již následující rok se objevil Barsacq v roli Berthiera, který pronese několik replik v akčním filmu s Lino Venturou ZDRAVÍ VÁS GORILA (1958). Barsacq získla stejnou roli i v pokračování s názvem LA VALSE DU GORILLE (1959), Lino Ventura již v dalších dílech odmítl hrát, tak jeho místo supeagenta zaujal jeden z prvních francouzských akčních herců Charles Vanel. Rok 1959 přinesl setkání s dalšími zajímavými postavami francouzského filmu, na režisérské stoličce se usadil Roger Vadim a ke spolupráci pozval Jeanne Moreau, Gérarda Phillipa a nováčky Jean-Louis Trintignanta s Yvesem Barsacqem. Vznikl diváky i kritikou ceněný film NEBEZPEČNÉ ZNÁMOSTI (1958). S Romy Schneider a Curdem Jürgensem se Barsacq setkal při natáčení filmu KATIA (1959).

Rok 1960 přinesl příležitosti po boku Annie Girardot ve snímku RECOURS EN GRYCE, Rogera Hanina a Bernarda Bliera ve filmu L'ENNEMI DANS L'OMBRE. Následující rok si Barsacq zahrál společně s Bourvilem a Philippem Noiretem v komedii VŠECHNO ZLATO SVĚTA (1961). V další komedii LA BRIDE SUR LE COU (1961) mohl Barsacq během práce spočinout pohledem na představitelce hlavní role, jíž nebyl nikdo jiný, než tehdejší sexbomba Brigitte Bardot.

V roce 1962 se konečně setkal před kamerou se svým přítelem ze studií Louisem de Funèsem, společně si zahráli v jedné z povídek ve filmu ĎÁBLOVO DESATERO (1962). Spolupráci si zopakovali o rok později na snímku POUIC POUIC (1963), kde byl Barsacq dle svých slov spíše nosičem vody, než hercem. Obdobná situace nastala, když Funès uhovořil Georgese Lautnera, aby k natáčení DES PISSENLITS PAR LA RACINE (1964) opět přizval jeho přítele Barsacqa.


17.6.1931
Paříž, Île de France, Francie
4.10.2015
Albenga, Itálie
Yves Barsacq csfd

Ivan Carevič a kouzelná princeznaPrincové a princeznyHrad opicDes nouvelles du bon DieuLa Messe en si mineurUne saison de feuillesLa Baleine blancheVlk u dveříAsterix a překvapení pro CézaraLes Timides aventures d'un laveur de carreauxPar où t'es rentré ? On t'a pas vu sortirKrásné čtvrtiSurprise PartyLa RandonnéeLe Boulanger de SuresnesRychle, rychleFantômas : L'étreinte du diableJean Jaurès : Vie et mort d'un socialisteJean-Sans-TerreLes Jeux de la Comtesse Dolingen de GratzLa Main coupéeLouis XI ou Le pouvoir centralL'HoroscopeLouis XI ou La naissance d'un roiStepující stonožkaDeux imbéciles heureuxF... comme FairbanksHračkaNebezpečný cestujícíAkce Lady MarlèneL'IntrépideSmrt horského vůdceLa Grande PauletteLa Merveilleuse VisiteLa Mouche bleueLes Murs ont des oreillesNemožné? Neznáme!DomovníkHit!Le ComplotLe MauvaisNejvětší událost od chvíle, kdy člověk vstoupil na MěsícPrêtres interditsZapomenuté jabkoBažanti jedou do ŠpanělskaDoživotní rentaElle cause plus, elle flingueKočkaČerný prapor vlaje nad pekáčemKoňská hlavaLe Chien qui a vu DieuRoztržitýÉlise ou la vraie vieČetník ve výslužběLa Maison de campagneVelký šéfVánoční stromekJako blázenPaša


Aktualizace osobnostního profilu Yves Barsacq: 11.4. 2024 06:41