Zlata Adamovská 65 let


Zlata Adamovská se narodila březnu 1959 v Praze. O herecké dráze snila už na základní škole. V 15 letech byla přijata na pražskou státní konzervatoř a ještě během studia získala své první televizní a filmové role. Vzhledem ke svému mládí a půvabu byla ideální představitelkou naivek a křehkých krásek. V pouhých 15 letech se tak poprvé objevila na televizní obrazovce jako řádová sestra v epizodě seriálu 30 PŘÍPADŮ MAJORA ZEMANA. Ve výpravné pohádce PRINC A VEČERNICE představovala jednu z princezen. K nejoceňovanějším rolím v počátku její kariéry patří Naďa ve snímku MLADÝ MUŽ A BÍLÁ VELRYBA podle Páralovy literární předlohy. Nejobsazovanější byla na přelomu 70. a 80. let, kdy si např. po boku Miloše Kopeckého zahrála sekretářku ve filmu KAUZA KRÁLÍK, dívčí role měla také ve snímcích LÁSKY MEZI KAPKAMI DEŠTĚ, KONCERT NA KONCI LÉTA či MÁ LÁSKA S JAKUBEM.

Filmové role sice časem řídly, ale televize vytěžovala Zlatu Adamovskou víc než dostatečně. Děti ji mohly spatřit v řadě studiových pohádek a dospělí diváci v mnoha televizních inscenacích. Vystřídala nejrůznější žánry a typy postav. V její tvorbě převládaly kladné role, za které sklízela sympatie diváků. Vrcholu popularity dosáhla patrně na počátku 90. let, kdy ji režisér Klein obsadil jako barovou zpěvačku Evu Adamovou do seriálu HŘÍCHY PRO PÁTERA KNOXE. Představovala amatérského detektiva, který fušuje do řemesla kriminalistům. V seriálu osobně nazpívala několik písní, které byly s úspěchem vydány na CD.

U diváků bodovala rovněž jako madam Champsboisy v televizním zpracování divadelní hry BROUK V HLAVĚ, kde si zahrála po boku Viktora Preisse. V televizní inscenaci HODINA TANCE A LÁSKY představovala manželku velitele koncentračního tábora. V posledních letech se objevila např. ve snímku Viktora Polesného MILENCI A VRAZI, v seriálu ORDINACE V RŮŽOVÉ ZAHRADĚ si zahrála dětskou lékařku Páleníkovou. Je výraznou představitelkou emancipovaných energických žen střední generace. Velký prostor dostává i na poli dabingu, namluvila např. více než 20 filmů s Meryl Streepovou.

Zlata Adamovská se vdávala záhy, ale její manželství se už v jejích 23 letech rozpadlo. Novým životním partnerem se stal publicista Radek John. V roce 1986 se jim narodila dcera Barbora, o osm let později syn Petr.


9.3.1959
Praha, Československo
Zlata Adamovská csfd

Případ s koncemZa vším hledej ženuO kouzelné rybí kostičcePřes hraniciO vánoční hvězděŽeny v běhuKorunní princIntimityČtyřlístek ve službách králeProbudím se včeraPeklo s princeznouSvatba na bitevním poliO Šípkové RůžencePoslední kouzloSlečna GuruKočičí princeznaMilenci a vraziHodina tance a láskyBorůvkový vrchBrouk v hlavěPohádka z ostrova ManZ rodinného albaAni svatí, ani anděléDen dobrých skutkůIdeální manželNaše dětiMuž s duchemPaní Piperová zasahujeGenij vlastiTajemství mořské pannyZa zdíJasnovidkaO vílách RojenicíchPolední žárŽena v kleciKoncertO kováři BásimoviAzrael, anděl smrtiMá je pomstaAndělské očiUčitel tanceHadí pohledyRůže z BertramkySněhurkaHodina obranyKrál a zlodějLhát se nemá, princezno!Láska zlatnice LeonettyPohádka o touzeVíla z jeskyně zlaZávistDémantový déšťKdo dostane burák?Marta a jáPán plamínkůTřináctery hodinyUzavřený pavilónVdova po básníkoviZvonokosyDivoká srdce


Aktualizace osobnostního profilu Zlata Adamovská: 31.10. 2023 00:15