Marion Davies (1897 - 1961)


Narodila se jako Marion Cecilia Douras v newyorském Brooklynu. Byla nejmladší z pěti dětí – měla tři starší sestry Rose, Reine a Ethel a bratra Charlese, který utonul, když mu bylo 15 let.. Její otec Bernard byl newyoyrským právníkem a soudcem. Sestry si později změnily příjmení na Davies, protože usoudily, že v New Yorku plném imigrantů bude lepší mít britsky znějící příjmení. Marion byla vzdělávána v klášteře. V roce 1916 začala Marion působit jako jedna ze Ziegfeldových děvčat v Ziegfeld Follies a v témže roce se také poprvé objevila v televizi, a to v pořadu o módě.

V průběhu 20. let byla její filmová kariéra bohužel zastíněna jejím vztahem s ženatým tiskovým magnátem Williamem Randolphem Hearstem. Hearst poté vytvořil studio Cosmopolitan Pictures, které produkovalo filmy, ve kterých Marion hrála. Měl to být krok, který by posunul její kariéru kupředu, ale ve svých pamětech, které Marion publikovala pod názvem The times we had Marion uvádí, že tyto snahy měly na její kariéru spíše negativní dopad. Hearst rád vídal Marion v drahých kostýmních filmech, ale Marion se přesto stále objevovala i v komediích jako TILLIE THE TOILER, THE PATSY nebo SLEČNA PEGGY V POKUŠENÍ (1928).

S příchodem zvukového filmu Marion znervózněla, neboť se jí nikdy nepodařilo zcela překonat koktavost, která jí trápila od dětství. Přechod ke zvukovému filmu ale nakonec zvládla úspěšně a v průběhu 30. let se objevila v několika komediích a muzikálech jako například MARIANNE, NOT SO DUMB, POLLY OF THE CIRCUS, GOING HOLLYWOOD. Její milenec Hearst se Marion snažil protlačit do vážných dramatických rolí namísto rolí komediálních, které byly její doménou. Pokoušel se například přesvědčit Irvinga Thalberga, aby Marion obsadil do hlavní role snímku MARIE ANTOINETTA, Irving ale nakonec dal tuto roli své ženě Normě Shearer. Když poté Norma Shearer získala i další hlavní ženskou roli, o kterou se ucházela i Marion, přestal Hearst novinářsky podporovat Thalberga a MGM a přesunul svou podporu ke společnosti Warner Brothers. Zde Marion ve 30. letech natočila ještě několik filmů jako PAGE MISS GLORY, CAIN AND MABEL a také svůj poslední film EVER SINCE EVE z roku 1937.

Poté Marion odešla do hereckého důchodu a několik desítek let žila s Hearstem. Nikdy se však nevzali, neboť Hearstova manželka se odmítala dát rozvést. Ačkoli byl Hearst ženatý, byl vůči Marion extrémně žárlivý a majetnický. Hearst zemřel v srpnu roku 1951 a pouhých 10 týdnů po jeho smrti se Marion provdala v Las Vegas za Horace Browna. Nebylo to šťastné manželství, Horace svoji manželku podporoval v pití. Marion podala dvakrát žádost o rozvod, ale nikdy ho nedotáhla do konce. Ke konci svého života se Marion intenzivně věnovala charitě a založila nadaci na podporu boje proti dětským nemocem. Během 50. let jí lékaři diagnostikovali rakovinu čelisti, kvůli které se Marion podrobila operaci, která se zdála být úspěšná. Přesto Marion nakonec v roce 1961 na rakovinu zemřela.


3.1.1897
Brooklyn, New York City, New York, USA
22.9.1961
Hollywood, Los Angeles, California, USA
Marion Davies csfd

ZeligEver Since EveCain and MabelHearts DividedPage Miss GloryOperator 13Going HollywoodPeg o' My HeartBlondie of the FolliesPolly of the CircusFive and TenIt's a Wise ChildThe Bachelor FatherNot So DumbThe Florodora GirlHollywood RevueMarianneMarianneCardboard Lover, TheFive O'Clock Girl, TheSlečna Peggy v pokušeníThe PatsyFair Co-Ed, TheQuality StreetThe Red MillTillie the ToilerBeverly of GraustarkBen HurLights of Old BroadwayZander the GreatJanice MeredithYolandaAdam and EvaLittle Old New YorkPoutníkBeauty's WorthThe Bride's PlayThe Young DianaWhen Knighthood Was in FlowerBuried TreasureEnchantmentApril FollyThe Restless SexDark Star, TheGetting Mary MarriedThe Belle of New YorkThe Cinema MurderCecilia of the Pink RosesThe Burden of ProofRunaway, RomanyLeslie Howard: The Man Who Gave a DamnChecking Out: Grand HotelCaptured on Film: The True Story of Marion DaviesCouples et duos de légende du cinéma : William Randolph Hearst et Marion DaviesGreat Romances of the 20th CenturyHollywoodThe Big Parade of ComedyHollywood Without Make-UpHollywood: The Great Stars


Aktualizace osobnostního profilu Marion Davies: 2.11. 2023 05:05