Suzanne Marwille (1895 - 1962)


Herečka a scenáristka Suzanne Marwille se narodila jako Marta Schöllerová 11. července 1895 v Praze. Její exoticky znějící pseudonym vznikl složením prvních písmen jejího skutečného křestního jména a přezdívky režiséra Václava Binovce, jejího objevitele a zakladatele společnosti Wetebfilm, který si nechal říkat Willy. Ještě jako dítě se objevila na jevištích po boku spisovatelky Popelky Biliánové.

Václav Binovec z ní, díky svým filmům, udělal první českou filmovou hvězdu světového měřítka. Diváky uchvacovala svým hubeným hbitým tělem, hustými černými vlasy, zvláštně pronikavým obličejem, záhadnýma očima, klidným výrazem a téměř neexistující mimikou. Díky svým vlastnostem získávala role podivných či bohatých paniček, často se záhadnou minulostí (občas vytvářela také obyčejné prosté venkovské charaktery).

Marwille zezačátku hrála hlavní role téměř ve všech snímcích svého objevitele Václava Binovce, a také byla u jeho produkční firmy Wetebfilm produkční, dramaturgyní, scenáristkou, autorkou námětů a uměleckou vedoucí (Binovec a Marwille se nakonec rozešli ve zlém v polovině 20. let po soudní dohře).

Hrála bankéřovu ženu Suzanne (…A VÁŠEŇ VÍTĚZÍ), Zuzanu (OŠÁLENÁ KOMTESA ZUZANA), indickou tanečnici a hraběnku Elisu (BOGRA), Kaťu (KRASAVICE KAŤA), Reginu (SIVOOKÝ DÉMON), Terezu Melanovou (PLAMENY ŽIVOTA), ošetřovatelku Maryšu (ZA SVOBODU NÁRODA), Martu Simonovou (ROMÁN BOXERA), Irču Černou (IRČIN ROMÁNEK I. a II.), dceru hostinského (ČERNÍ MYSLIVCI), Artemis (MARWILLE DETEKTIVEM), konzervatoristu Adama a jeho sestru Evu (ADAM A EVA), Manon (HŘÍCHY V MANŽELSTVÍ), Albínu Auerhahnovou (ŠEST MUŠKETÝRŮ), ženu Ludmilu (DŮM ZTRACENÉHO ŠTĚSTÍ), hvozdenskou hraběnku (BABINSKÝ), stavitelovu ženu (HŘÍCH) atd.


11.7.1895
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Rakousko-Uhersko
14.1.1962
Praha, Československo
Suzanne Marwille csfd

HordubalovéPobočník Jeho VýsostiSestra AngelikaVše pro láskuChudá holkaKamarádské manželstvíVarhaník u sv. VítaHříchPáter VojtěchŽivotem vedla je láskaDvě oči, které nezklamouDům ztraceného štěstíBabinskýOhnivý drakParnasieSvatební košileŠest mušketýrůDer Rächer von DavosHříchy v manželstvíZwei KinderDer GeisterseherDer GeldteufelMadame GolveryAdam a EvaDěvče z PodskalíLáska slečny VěryMarwille detektivemNoc tříkrálováIrčin románek I.Irčin románek II.Poslední radostRomán boxeraČerní myslivciPlameny životaZa svobodu národaBograEvin hříchKrasavice KáťaPro hubičku do AfrikySivooký démonA vášeň vítězíDémon rodu hraběte z HalkenůOšálená komtesa ZuzanaŽivotní styl první republikyJak se u nás kdysi filmovaloDáma z baru


Aktualizace osobnostního profilu Suzanne Marwille: 11.4. 2024 12:15