Ann Sheridan (1915 - 1967)


“Umím pískat na prsty, chytit a povalit tele, zapálit dvěma dřívky oheň, docela slušně střílet, psát na stroji a učit ve škole...”

Rusovlasá kráska se brzy stala sex symbolem, získala přídomek "Oomph Girl" (šťabajzna), který nenáviděla (“Když vás znají jenom pod přezdívkou, znamená to, že vás neberou jako opravdickou herečku...”). Začátkem 40. let byla, spolu s Betty Grable, typickou “dívkou pro plakáty.” Hrála v řadě komedií a zapomenutelných filmů, ale diváci ji měli rádi a dařilo se jí – v roce 1939 se stala “Dívkou roku” společnosti Max Factor (mezi předními zuby měla mimochodem mezeru, kterou si před každým focením zakrývala keramickou “krytkou”). Rostla do prvořadých rolí a v tomto směru byla velmi přizpůsobivá, ať už šlo o “dívku odvedle” nebo “neústupnou dámu.” Významné role, s pozitivními ohlasy kritiky i diváků, měla v krimi HŘÍŠNÍ ANDĚLÉ (1938) vedle Jamese Cagneye a Humphreye Bogarta, v Curtizově westernu DODGE CITY (1939) s Errolem Flynnem a Olivií de Havilland nebo jako zpěvačka v dobrodružné komedii TORRID ZONE (1940) s Cagneyem.

Od natáčení SAN QUENTIN (1937), ve kterém hráli bratra a sestru, se z Ann Sheridan a Humphreye Bogarta stali přátelé a začali se navzájem oslovovat "sestra Annie" a "bratr Bogie.” Jako drzá servírka zazářila ve filmu-noir JEZDCI NOCI (1940) s Georgem Raftem a Bogartem, v komedii MUŽ, KTERÝ PŘIŠEL NA VEČEŘI (1942) s Bette Davisovou. Vyzdvihována byla za svůj výkon v romantickém dramatu KINGS ROW (1942), kde se objevila spolu s pozdějším prezidentem Ronaldem Reaganem, Robertem Cummingsem a Betty Fieldovou. Frank Capra ji chtěl obsadit ke Garymu Cooperovi do svého snímku TO JE JOHN DOE (1941), ale Warneři mu ji neuvolnili. Obstojně zpívala a tak není divu, že v její filmografii najdeme i muzikály: THANK YOUR LUCKY STARS (1943) a SHINE ON, HARVEST MOON (1944). Točila i filmy-noir: NORA PRENTISS a THE UNFAITHFUL (oba 1947).

Navzdory úspěchům začala její kariéra upadat. Role v komedii I WAS A MALE WAR BRIDE (1949) s Cary Grantem a v režii Howarda Hawkse jí sice ještě přinesla úspěch, ale v 50. letech už sháněla party obtížně. V roce 1952 ji Newyorský módní výbor (Fashion Academy of New York) zařadil mezi osm nejlépe oblékaných Američanek. Čas však zastavit nemohla, stárla a davy mladších hereček stály před dveřmi Hollywoodu. Odjela tedy do New Yorku a brala jakýkoli herecký džob, ať už na divadle nebo v televizi.


21.2.1915
Denton, Texas, USA
21.1.1967
Woodland Hills, California, USA
Ann Sheridan csfd

The Extraordinary SeamanFar Out West, TheTime of Your Life, TheWoman and the Hunter, TheCome Next SpringThe Opposite SexAppointment in HondurasTake Me to TownJust Across the StreetSteel TownStellaŽena na útěkuI Was a Male War BrideGood SamSilver RiverNora PrentissThe UnfaithfulOne More TomorrowShine On, Harvest MoonThe DoughgirlsHranice temnotyThank Your Lucky StarsGeorge Washington Slept HereJuke GirlKings RowMuž, který přišel na večeřiWings for the EagleHoneymoon for ThreeNavy BluesCastle on the HudsonCity for ConquestIt All Came TrueJezdci nociTorrid ZoneAngels Wash Their FacesDodge CityIndianapolis SpeedwayNaughty But NiceThey Made Me a CriminalWinter CarnivalBroadway MusketeersCowboy from BrooklynHříšní anděléLetter of IntroductionLittle Miss ThoroughbredMystery HouseThe Patient in Room 18Alcatraz IslandBlack LegionSan QuentinShe Loved a FiremanSing Me a Love SongThe Footloose HeiressThe Great O'MalleyWine, Women and HorsesCar 99Enter MadameFighting YouthHome on the RangeKřižáci


Aktualizace osobnostního profilu Ann Sheridan: 16.3. 2024 06:15