Manja Behrens (1914 - 2003)


Manja Behrens, (po provdání Manja von Appen) byla německá divadelní a filmová herečka. V roce 1966 si při rozhovoru pro berlínský časopis BZ povzdechla: „Co bych Vám o svém životě řekla? Uběhl rychle a nebyl nijak zajímavý." Novináři měli před sebou ženu, která patřila v Německu k nejvýznamnějším představitelkám západních dramatiků. Např. Romeo a Julie (Shakespeare), Gretchen und Iphigenie (Goethe), Taťjana (Gorkij), Kleopatra (Shaw), Nora (Ibsen), Minna (Lessing), Marie Stuartovna (Schiller) a Ljubow Jarowaja (Trenjow). Ženu, která popletla hlavu Goebbelsovi a byla pět let milenkou nacišpičky č. 2 - Martina Bormanna.

Po ukončení války hrála v drážďanském divadle. Žila ve východním bloku a repertoár se skládal ze „současných" a „revolučních" her. Její třetí film se jmenoval GEJAGT BIS ZUM MORGEN (1957). Zajímavý je její čtvrtý film SONNENSUCHER. Film byl natočen roku 1958. Zobrazoval konflikty mezi násilně dosazenými sovětskými řediteli německých firem na jedné a německými dělníky na druhé straně. Film byl uvolněn do kin až v roce 1972. Mezitím britský historik Hugo Trevor-Roper odkryl totožnost tajemné „M" s Bormannových deníků. Aféru uveřejnil v Německu časopis Bunte a pro Manju Behrens to znamenalo dvacetiletý zákaz filmování. Intenzívně se věnovala divadlu a role, které odehrála, ji proslavily v německých divadelních ročenkách. Od roku 1952 vystupovala na prknech divadla Theater am Schiffbauerdamm ve hře DIE FEINDE, o rok později ANNA KARENINA ve Volksbühne Berlin, kde s úspěchem hrála do roku 1967. V tomto divadle se seznámila s jevištním výtvarníkem Karlem von Appenem, za kterého se roku 1958 provdala. Zákaz filmování se paradoxně nevztahoval na televizi, byl totiž vydán před jejím vznikem. Mezi lety 1960 až 1980 účinkovala v osmi TV filmech. Ale v roce 1964 si kupodivu zahrála Kláru ve filmu KARBID UND SAUERAMPFER. Šlo o úsměvnou komedii, kdy rozbombardovaných Drážďanech chybí jídlo, nefunguje elektrika, neteče voda, ale jako vůbec první se kuřáci snaží opravit fabriku na cigarety. V roce 1967 přechází do divadla Maxima Gorkého, které je nejmenším berlínským divadlem. V roce 1974 obdržela Uměleckou cenu NDR. Na vrcholu divadelní kariéry se po 21-leté pause vrátila k filmu. Jako každý německý herec prošla séríí VOLEJTE POLICII 110. V Berlíně se po dvacetipěti sezónách dožila sjednocení Německa a rozlétla se do světa. Pohostinsky hrála ve vídeňském Burgtheateru, Státním divadle v Bernu, v městském ingolstadtském divadle atd. K jejím 85. narozeninám ji Der Tagesspiegel složil hold a označil ji za herečku, bez které by nebylo německé divadlo. Její poslední filmová role byla televizní DAS GROßE FEST (1992). Své milované divadlo opustila až roku 2000. O tři roky později Manja Behrens zemřela a je pochovaná na drážďanském lesním hřbitově Weißer Hirsch.


12.4.1914
Drážďany, Německá říše
18.1.2003
Berlín, Berlin, Německo
Manja Behrens csfd

Das Große FestDead FlowersIm Sog der AngstStielke, Heinz, fünfzehn...Verzeihung - wie kommen Sie in mein Bett?Berühmte Ärzte der Charité: Der Mann aus JenaMalý doktorNicht verzagen, Trudchen fragenDie Ringe aus ZinnFernsehpitaval - Der Fall des Prinzen von ArenbergSonnensucherRote Rosen für michTag für TagTolles GeldFernsehpitaval - Die Affäre Heyde-SawadeFüchsin und BiberRauhreifMord ohne SühneKlamné iluzePodezřelý je můj synPosvíceníDůvod k rozvoduDie RattenVinen či nevinenStärker als ParagraphenSusanne im BadeVolejte policii 110Ein Heim für TiereFernsehpitavalTestamente


Aktualizace osobnostního profilu Manja Behrens: 28.1. 2024 23:41