Anthony Franciosa (1928 - 2006)


Americký herec Anthony Franciosa, celým jménem Anthony George Papaleo, Jr. se narodil 25. října 1928 v New Yorku . Pocházel z národnostně smíšeného manželství. Otec byl Ital a živil se jako stavební dělník, matka byla Američanka a pracovala jako švadlena. Rodiče se rozvedli krátce po jeho narození, takže Anthony svého otce nikdy neviděl. Dětství strávil se svou matkou a tetou. Umělecké jméno Franciosa si později osvojil podle rodného jména své matky. Po ukončení studií vystřídal několik povolání. Živil se například jako číšník, nádeník, poslíček, nebo umývač nádobí. V roce 1948 zahájil svou hereckou kariéru, když vstoupil na scénu mimobroadwayského divadla Cherry Lane Theatre. V dalších letech přes scény jako Theater de Lys se přesunul v roce 1953 na Broadway, kde debutoval ve hře End as a Man. Během jeho účinkování na Broadwayi mu v roce 1956 hra A Hatful of Rain vynesla nominaci na cenu Tony.

Anthony Franciosa byl znám svou impulzivní, mnohdy agresivní povahou. Jak sám řekl v jednom rozhovoru z roku 1996: "Při pohledu zpátky na svou kariéru, na konci 50 let jsem byl příliš mladý, příliš nezkušeným zvládnout neuvěřitelné množství pozornosti a popularity. Nebyl jsem na to dost vyzrálý psychicky, ani citově." Jeho impulzivní povaha mu několikrát negativně ovlivnila kariéru. Například v roce 1968 byl vyhozen z populárního televizního seriálu THE NAME OF THE GAME pro příliš mnoho problémů na scéně kvůli jeho prchlivé povaze. Jednou byl dokonce uvězněn na deset dní za napadení novináře.

Anthony Franciosa byl čtyřikrát ženatý. Poprvé se oženil v roce 1952 za spisovatelku Beatrice Bakalyar, ale po pěti letech v roce 1957 manželství končí rozvodem. Nejslavnější byla jeho druhá žena, oscarová herečka Shelley Winters s kterou se oženil v roce v roce 1957. V roce 1960 skončilo toto manželství rozvodem. Jeho třetí ženou byla od roku 1961 spisovatelka Judy Balaban se kterou měl dceru Ninu, ale i toto manželství nakonec v roce 1967 skončilo. Poslední jeho ženou byla Rita Thiel se kterou měl dva syny, Marca a Christophera. Poslední roky života žil v Brentwoodu (čvtrť v Los Angeles), kde v místní nemocnici zemřel 19. ledna 2006 ve věku 77 let. Perličkou je, že zemřel téměř současně se svou bývalou ženou Shelley Winters, která zemřela o pět dní dříve.


25.10.1928
New York City, New York, USA
19.1.2006
Los Angeles, California, USA
Anthony Franciosa csfd

Vyšší zájemDvojité ohroženíCazador furtivo, ElTulácké snyGhost WriterMorte è di moda, LaDeath HouseBlood Vows: The Story of a Mafia WifeDostavníkFinder of Lost LovesJulie DarlingKiss My GritsPřání smrti IITemnotaAiutami a sognareSide ShowLa cicalaPalebná sílaThe World Is Full of Married MenCurse of the Black WidowMatt HelmNávrat Lew HarperaThis Is the West That WasGhost in the Noonday SunPronásledovatelPřes 110. uliciDeadly Hunt, TheEarth IIPomsta vlkodlakaA Man Called GannonIn Enemy CountryThe Sweet RideFathomA Man Could Get KilledFame Is the Name of the GameThe SwingerÚtok na Queen MaryRio ConchosThe Pleasure SeekersPeriod of AdjustmentStárnutíGo Naked in the WorldCareerLa maja desnudaPříběh z titulní stranyDlouhé horké létoA Hatful of RainThis Could Be the NightTvář v davuWild Is the WindPásmo soumrakuAlfred Hitchcock uvádíJake a TlusťochThe Love BoatFinder of Lost LovesNeobvyklé příběhy


Aktualizace osobnostního profilu Anthony Franciosa: 2.11. 2023 13:42