Ivan Jandl (1937 - 1987)   † 50 let


Ivan Jandl se narodil 24. ledna 1937 v Praze. Narodil se Klementu a Boženě Jandlovým jako jediný potomek. Ve třech letech mladý Jandl prodělal dětskou obrnu, ze které se téměř bez následků zotavil. Po uzdravení byl členem fotbalového týmu Čechie Karlín, učil se hrát na klavír a chodil do školního souboru. V roce 1945 se stal členem rozhlasového Dismanova souboru, se kterým vystupoval v různých rozhlasových pohádkách a na veřejných vystoupení.

Za výkon v tomto filmu získal 24. března 1949 prestižního dětského Oscara a Zlatý glóbus (1949) – a stal se tak prvním a zatím jediným českým hercem, který tyto ceny získal. Kvůli nastalé politické situaci si ceny nemohl osobně převzít. Proto mu zástupci americké Filmové akademie věd přivezli obě ceny do Prahy. Zde mu rovněž tlumočili různé další nabídky na filmování. Politickými orgány však byly odmítnuty s odůvodněním, že Jandl bude „zachován pro potřeby československého filmu“.

Získáním Oscara, v té době „kapitalistické ceny“, vlastně Jandl ztratil doma možnost výraznějšího uplatnění. V našem filmu se objevil již jen v malých rolích chlapce Jardy v dramatu Josefa Macha ZELENÁ KNÍŽKA (1948) a žáka Lojzka v Krejčíkově dramatu SVĚDOMÍ (1948). Naposledy jako třináctiletý letecký modelář ve snímku VÍTĚZNÁ KŘÍDLA (1950) režiséra Čeňka Duby. Po této roli se už na stříbrném plátně neukázal a kinematografie tak ztratila jednoho nadějného herce. Podílel se ještě na dabování ruského filmu DĚTI KAPITÁNA GRANTA (natočený v roce 1936).

Jandl dostudoval gymnázium (založil zde například divadelní soubor Studio 9) a po zbytek života střídal různé zaměstnání. Byl: úředníkem Klubu čtenářů, výtvarným redaktorem, průvodčím, telefonním technikem, kontrolorem v podniku Potraviny. Několikrát se objevil na různých amatérských divadelních scénách a v malých rolích v oficiálních divadlech. Krátkou dobu rovněž spolupracoval s pražským rozhlasem jako technik a hlasatel.


24.1.1937
Praha, Československo
21.11.1987
Praha, Československo
Ivan Jandl csfd

Vítězná křídlaPoznamenaníSvědomíZelená knížkaVarúj...!


Aktualizace osobnostního profilu Ivan Jandl: 25.4. 2024 09:47