Maria Ouspenskaya (1876 - 1949)


Maria Alekseyevna Ouspenskaya se narodila v Tule v carském Rusku. Studovala zpěv ve Varšavě a herectví v Moskvě. Byla zakládající členkou Prvního studia v moskevském uměleckém divadle. Tam ji trénoval jeden z nejvýznamnějších ruských divadelníků, Konstantin Stanislavskij (autor tzv. Stanislavského metody herectví).

I přesto, že se mnoho let předtím objevila v několika ruských němých filmech, držela se Maria stranou Hollywoodu. Až když začala mít její herecká škola finanční problémy, začala hledat způsob, jak zajistit její fungování. Ve 30. letech 20. století proto otevřela taneční školu na Vine Street v Los Angeles. Jednou z jejích žákyní byla Marge Champion, která se proslavila jako taneční modelka pro studio Walt Disney.

Navzdory svému výraznému ruskému přízvuku si Maria našla práci v Hollywoodu, kde hrála především evropské postavy nejrůznějšího národnostního původu. Její první filmová role byla ve filmu Továrník Dodsworth a i přesto, že se na plátně objevila jen krátce, vysloužila si za svůj výkon nominaci na Oscara pro nejepší herečku ve vedlejší roli. Nedlouho poté přišla druhá nominace za roli ve filmu Milostný románek.

Mezi její nejvýraznější role se řadí stará romská věštkyně Maleva ve filmech Vlkodlak a Frankenstein a Vlkodlak. Zahrála si také v několika filmech s tematikou druhé světové války. Za zmínku stojí The Mortal Storm. Z jejích dalších filmů pak například Když nastaly deště…, Smrtelné setkání, Valčík na rozloučenou nebo Kings Row.


29.7.1876
Tula, Ruské impérium
3.12.1949
Los Angeles, California, USA
Maria Ouspenskaya csfd

A Kiss in the DarkWyomingI've Always Loved YouTarzan and the AmazonsFrankenstein a VlkodlakKings RowMystery of Marie RogetPodsvětí ŠanghajeVlkodlakDance, Girl, DanceDr. Ehrlich's Magic BulletSmrtelné setkáníThe Man I MarriedThe Mortal StormValčík na rozloučenouJudge Hardy and SonKdyž nastaly deště...Milostný románekHraběnka WalewskáTovárník DodsworthCinemassacre's Monster MadnessThe Horror ShowMeet the Stars #1: Chinese Garden FestivalThe WolfmanTaňka-traktirščicaTsvety zapozdalyeNichtozhniyeSverchok na pechi


Aktualizace osobnostního profilu Maria Ouspenskaya: 19.4. 2024 11:01