Thelma Ritter (1905 - 1969)


Thelma Ritter se narodila v newyorském Brooklynu. Po školních představeních a nestálých ansámblech studovala herectví na Americké akademii dramatických umění. Vypadalo to na slibnou divadelní kariéru, přerušila ji ale kvůli péči o své dvě děti. Od roku 1927 až do své smrti byla provdaná za Josepha Morana a dcera Monica Moran se stala také herečkou. Začátek 40. let ji zastihl v rozhlase, nijak zvlášť však nezaujala. Jejím prvním filmem byla vánoční komedie ZÁZRAK V NEW YORKU (1947), kde se zapsala v menší roli frustrované matky, která nemůže sehnat hračku, kterou Santa Klaus slíbil jejímu synovi. Bylo jí dvaačtyřicet. Zaujala také ve svém druhém filmu, komediálním dramatu Josepha Mankiewicze DOPIS TŘEM MANŽELKÁM (1949).

Drobná Ritterová s chraplavým hlasem dosáhla vřelého přijetí pro své legrační a drzé hlášky. Její typickou rolí byla jízlivá všetečná hospodyně, která má náhled na marnivost či ješitnost svého pana domácího a často mu (nebo jí) to také dává najevo. Současně byla ale také silnou ”bezpečnostní pojistkou”, která nesnášela hlupáky a nedůvěřovala podvodníkům. A ze svých popudlivých filmových postaviček těžila do konce života. V příležitostných nekomediálních rolích však dokázala předvést i prostou omrzelost životem, jak můžeme vidět ve filmu-noir PICKUP ON SOUTH STREET (1953), v dojemném a věrohodném výstupu s komunistickým špiónem (Richard Kiley), který ji přišel zabít: ví, že ho nemůže zastavit, ale je odhodlána mu dát najevo své opovržení.

Během své kariéry byla Thelma Ritterová na cenu Akademie (Oskara) nominována celkem šestkrát a spolu s Deborah Kerr stojí na špici hereček s nejvyšším počtem nominací na zlatou sošku bez jednoho jediného úspěchu (Kerrová měla šest nominací v hlavní herecké kategorii, Ritterová šest ve vedlejší). Za zmínku stojí, že v roce 1954 spolu s Bobem Hopem sama oskarovou show uváděla. V 50. letech se objevovala v řadě televizních seriálů: “General Electric Theater” (1953), “The United States Steel Hour” (1953) a “Příběhy Alfreda Hitchcocka” (1955). Krátce po svém účinkování v show Jerryho Lewise (1968) dostala srdeční infarkt a devět dnů před 64. narozeninami zemřela.

Zajímavost: Thelma Ritterová byla v letech 1950-53 na Oskara nominována čtyřikrát po sobě, podobně Jennifer Jonesová (1943-46), Marlon Brando (1951-54), Elizabeth Taylorová (1957-60) a Al Pacino (1972-75). Greer Garsonová byla v letech 1942-46 nominována dokonce pětkrát po sobě.


14.2.1905
Brooklyn, New York City, New York, USA
4.2.1969
New York City, New York, USA
Thelma Ritter csfd

What's So Bad About Feeling Good?IncidentLáska na třetíA New Kind of LoveFor Love or MoneyPozději, miláčku!Jak byl dobyt ZápadPtáčník z AlcatrazuMustangovéThe Second Time AroundDíra v hlavěNoční rozhovorThe Proud and ProfaneDaddy Long LegsLucy GallantOkno do dvoraThe Farmer Takes a WifeTitanicZátah na Jižní uliciWith a Song in My HeartTak mladý, jak se cítíšThe Mating SeasonThe Model and the Marriage BrokerI'll Get ByPerfect StrangersVše o EvěCity Across the RiverDopis třem manželkámFather Was a FullbackVolejte Northside 777Zázrak v New YorkuAlfred Hitchcock uvádíMy Name Is Alfred Hitchcock78/52ABC's NightlifeGirl TalkThe 12th Annual Tony AwardsThe 27th Annual Academy AwardsThe 26th Annual Academy Awards


Aktualizace osobnostního profilu Thelma Ritter: 30.10. 2023 14:38