Miroslav Macháček (1922 - 1991)


"Mám značně nevyrovnanou povahu - na jedné straně po otci vznětlivou a na straně druhé po matce až chorobně přecitlivělou, projevující se bezdůvodnými skoky mezi cholerickými výbuchy a těžkou melancholií." (Miroslav Macháček: Zápisky z blázince, 1995)

Od začátku 60. let se začal objevovat i na filmovém plátně, příležitostně i v televizi. Za pozornost stojí například drama ĎÁBLOVA PAST (r. František Vláčil, 1961), krimi VRAŽEDNÉ POCHYBNOSTI (r. Ivo Toman, 1978), STÍN KAPRADINY (r. František Vláčil, 1984), nebo SKALPEL, PROSÍM (r. Jiří Svoboda, 1985). Jednu s posledních filmových rolí si zahrál v komedii DVA LIDI V ZOO (r. Marie Poledňáková, 1989).

Miroslav Macháček se v roce 1949 oženil se svou spolužačkou z konzervatoře Věrou Štiborovou. Z manželství vzešla dcera Kateřina, která je také známou herečkou. Miroslav Macháček zemřel po těžké nemoci 17. února 1991 v Praze. Díky dceři Kateřině vznikla posmrtně z otcových textů jedna z nejlepších polistopadových próz - Zápisky z blázince (1995).


8.5.1922
Nymburk, Československo
17.2.1991
Praha, Československo
Miroslav Macháček csfd

Jen o rodinných záležitostechDva lidi v ZOOSedím na konári a je mi dobreDirigentDobří holubi se vracejíZrcadlo nenávistiChobotnice z II. patraPavučinaVelká filmová loupežVeselé Vánoce přejí chobotniceVlčí boudaSkalpel, prosímWeiße Wolke CarolinCesta kolem mé hlavyStín kapradinyPutování Jana AmoseVrakPřeludy pouštěVinobraníZelená vlnaCukrová boudaLásky mezi kapkami deštěTvář za sklemPast na kachnuVražedné pochybnostiProč nevěřit na zázrakyKoncert pre pozostalýchPodezřeníPrinc a chuďasTouha Sherlocka HolmeseAgent z VaduzuPřízrak322Buřič Jejího VeličenstvaEzopPřípad pro začínajícího kataRozhovoryKrálovský omylKinoautomat: Člověk a jeho důmPiknikÚdolí včelMinisterstvo strachuMěsíc s dýmkouObeplutíTransit Carlsbad5 milionů svědkůBlouděníNepřáteléA pátý jezdec je StrachMístenka bez návratuObžalovanýSkok do tmyZnamení ohněCorridaIkarie XB 1RváčSmrt si říká EngelchenMalý Bobeš ve městěModrý denFuente Ovejuna


Aktualizace osobnostního profilu Miroslav Macháček: 3.11. 2023 13:40