Bruno Šefranka (1928 - 1985)


Bruno Šefranka byl český scenárista a režisér slovenského původu, jenž se věnoval zejména krátkým a dokumentárním filmům.

Čemu se Šefranka v zásadě věnoval po celý život je téma animovaného filmu. Připomenout lze v tomto směru zejména dokument o vzniku kresleného filmu To jsou Bratři v triku (1957) nebo portrét skladatele Václava Trojana a jeho práce pro animovaný film (Z partitur Václava Trojana). Pro redakci vzdělávání ČST pak Šefranka natočil i dokument o Trojanovi a Trnkovi Kdo naučí slavíka zpívat (1979) a rovněž profil animátora, výtvarníka, režiséra a někdejšího Trnkova spolupracovníka František Braun (1986).

Z dalších Šefrankových dokumentů stojí jistě za připomenutí snímek Znamení kouře (1960) připomínající osvětimské obětí a burcující proti atomové válce, který získal 1. cenu na festivalu dokumentárních a krátkých filmů v Benátkách. O velmi širokém rozsahu jeho tvorby pak svědčí třeba dokument Ecce homo (1966) o vrcholných dílech jihočeské gotiky nebo film o letectví Modré cesty (1963). 

Pokud jde o hranou tvorbu, Šefranka se hned dvakrát pokusil o určitou poctu horolezcům a záchranářům. Zajímavý je zejména polodokumentárním způsobem natočený televizní film Horolezci (1973), zachycující skutečný příběh Tatranské horolezecké expedice Himálaje 1969, jejichž členové se vydali do Himálají, aby tam zdolali jednu z nejvyšších hor světa, osmitisícovou Nanga Parbat. Za spíše raritu v Šefrankově tvorbě lze pak považovat malý muzikál z vinobraní o lásce mladého muže ke krásné dívce Znojemský sen.


29.11.1928
Hlohovec, Československo
15.12.1985
Praha, Československo
Bruno Šefranka csfd

PropastHorolezciEpizoda z velké válkyZnojemský senBigbeatová svatbaBlízký neznámýFrantišek BraunZ partitur Václava TrojanaSvět za vysokou zdí14 milionů na cestáchEcce HomoDěti kolem strýčkaPražský chodecPraha ze soboty na neděliModré cestyPražská neděleCo po Evianu...?Léto na VaraderuDvě invaze na pláži GironTudy šla revoluceČeskoslovensko - země přátelZnamení kouřeKaždý den v 19.00To jsou Bratři v trikuSváteční denLoutky Jiřího TrnkyHory horySetkání


Aktualizace osobnostního profilu Bruno Šefranka: 11.4. 2024 11:21