medvěd Bart (1977 - 2000)


Co se vám vybaví při zmínění jeho jména? Většině pravděpodobně nic, přestože je to jedno z nejznámějších zvířat-herců na světě. Na vrcholu sil téměř tři metry vysoký a 750 kg těžký hnědý medvěd kodiak (ursus arctos horribilis var.kodiak), který svým hereckým projevem zastínil mnohé lidské filmové hvězdy. Pochází z herecké rodiny, jeho matka hrála například ve filmu DEN ZVÍŘAT (1977) nebo GRIZZLY. Otec strávil celý život v U. S. Zoo.

Tak tolik z přírodopisu a teď se pojďme vrátit k medvědu Bártovi. Když se 10. ledna 1977 narodil v jedné americké zoo, vážil sotva 750g. Malý roztomilý hnědý uzlíček, kníkající a volající po mámě. Té se mu během měsíce usilovného hledání dostalo, i když to nebyla medvědice Mother Bear. Bárta adoptovali Doug a Lynne Seusovi, manželé a zároveň trenéři divokých zvířat pro film apod., protože v zoo se o něj nedokázali postarat a v divočině by nepřežil. Společně se svými dětmi (Clint, Jed a Sausha) a spoustou dalších vlků a psů vyrůstal na ranči Wasatch Rocky Mountain Wildlife Ranch v Utahu. Až do svých jedenácti měsíců žil a jedl převážně v kuchyni s lidmi, ale poté již byli nuceni postavit mu vlastní boudu, protože za tu dobu zvýšil svou váhu na něco přes 150 kg.

Bart se objevil za svůj život v téměř dvacítce filmů, několika dokumentech, mnoha televizních šou a nesčíselně reklamách. V roce 1998 dokonce uváděl společně s Dougem Výroční Udělování Cen Akademie (AAA), krátce předávání Oskarů. Ve snímku MEDVĚDI (1988) režírovaném Jean-Jacques Annaudem hrál hlavní roli zuřivého bručivého medvěda, který se však proti všem přirozeným zákonům přírody ujme mladého osiřelého medvíděte a pomůže mu dožít do dospělosti. Jeho příprava pro tuto roli byla neméně náročná než příprava ostatních hvězd stříbrného plátna. Několik týdnů před natáčením cvičil denně s hadrovou a koženou figurínou medvíděte, protože v divočině jsou cizí mláďata medvědy nemilosrdně zabíjena. Nakonec ve své úloze obstál na výbornou a dokonce se nějakou dobu uvažovalo (převážně v tisku) o zřízení Oskara pro nejlepšího zvířecího herce.

Ani další jeho role nebyly zanedbatelné, před kamerou prohnal Johna Candyho a Dana Aykroyda v BÁJEČNÉ DOVOLENÉ (1988), zabil Brada Pitta v LEGENDĚ O VÁŠNI (1994) nebo ohrožoval životy Anthony Hopkinse a Aleca Baldwina v dramatu NA OSTŘÍ NOŽE (1997), za něž dostal milionovou gáži. Zároveň byl mluvčím Centra pro rakovinu zvířat Kolorádské státní univerzity (Animal Cancer Center at Colorado State University) a velvyslancem Nadace životního prostředí (Vital Ground Foundation), jež skupuje všechna území s ohroženými živočišnými druhy ve Skalistých horách a na Aljašce a ochraňuje je.


10.1.1977
Baltimore, Maryland, USA
10.5.2000
Park City, Utah, USA
medvěd Bart csfd

Grizzly Adams a Legenda temné horyMedvědí vodopádyBlázni v parkuNa ostří nožeStopařAljaška v plamenechLegenda o vášniBílý tesákThe Giant of Thunder MountainZtraceni v ledové pustiněBáječná dovolenáMedvědBerserkerHledá se BenjiAyla z kmene medvědůLouis L'Amour's Down the Long HillsKenny Rogers as The Gambler: The Adventure ContinuesWindwalkerChováme doma grizlyhoYellowstoneCeny Americké filmové akademie - Oscar 1998


Aktualizace osobnostního profilu medvěd Bart: 1.11. 2023 03:54