Ivan Trojan 59 let


Je synem herce Ladislava Trojana a bratrem producenta a režiséra Ondřeje Trojana, s kterým ho až do nedávné doby často veřejnost zaměňovala. V mládí byl jeho velkou vášní basketbal, jenže jeho výška ho limitovala natolik, že místo kariéry profesionálního sportovce se vydal v otcových šlépějích. Ještě před maturitou na sportovním gymnáziu měl v kapse dopis o přijetí z DAMU. V roce 1988 nastoupil do Realistického divadla, kterému dal přednost před Národním a kde také podepsal Několik vět. Dostal menší role v seriálu DOBRODRUŽSTVÍ KRIMINALISTIKY Antonína Moskalyka, s nímž se o jedenáct let později opět sešel při natáčení ČETNICKÝCH HUMORESEK.

V nátačení pro televizi často spolupracuje  s režisérem Jiřím Strachem (Operace Silver A, Ďáblova lest, Osmy), kde mu herecky sekunduje kolega Jiří Dvořák. Rovněž několikrát ztvárnil roli ve filmu, pro který napsal scénář Marek Epstein (Václav, Brainstorm, Ve stínu, Osmy nebo pohádka Šťastný smolař). Zajímavé jistě bylo setkání i s režisérkou světového formátu Agnieszkou Holland v Hořícím keři.

Samostatnou kapitalou je něco, co by se dalo nazvat fenomén Dejvické divadla. Ivan Trojan se stal vůdčí hereckou osobou Dejvického divadla, jehož celkový herecký projev nemá daleko k filmového herectví, následkem čehož se herci tohoto divadla stále více a více prosazují na filmovém plátně či televizních obrazovkách - David Novotný, Martin Myšička, Hynek Čermák, Jaroslav Plesl, herec-režisér Miroslav Krobot, Klára Melíšková, Simona Babčáková a mnozí další. Soubor má na kontě dva celovečerní filmy (Bratři Karamazovi, Díra  u Hanušovic) či seriál Čtvrtá hvězda. S jistou nadsázkou se dá říci, že Dejvické divadlo je největším dodavatelem komisařů v seriálech běžících na televizních obrazovkách -  Ivan Trojan konkrétně jako major Holina ve Vraždách v Kruhu. V Dejvickém divadle si poprvé vyzkouší, jaké je to převzít režisérskou taktovku.

Natočil dvě reklamní série s jedním telefonním operátorem. Jedná se o půlminutové skeče s groteskním nádechem na pokračování, kde má Trojan možnost ukázat zase jinou svou komediální polohu.


30.6.1964
Praha, Československo
Ivan Trojan csfd

Gump – jsme dvojkaDlouhý, Široký a BystrozrakýGump - pes, který naučil lidi žítMoje slunce MadBourákŠarlatánZubatá nekouše!Anděl Páně 2Svatojánský věnečekDíra u HanušovicOsmyHořící keřČtyřlístek ve službách králeVe stínuVrásky z láskyŠťastný smolařAlois NebelViditelný světJseš mrtvej, tak nebrečDívka a kouzelníkNa půdě aneb Kdo má dneska narozeniny?BrainStormKaramazoviŠejdremMedvídekOperace Silver AOpravdová láskaVáclavKrásný časAnděl PáněPříběhy obyčejného šílenstvíJedna ruka netleskáMazaný FilipMůj otec a ostatní mužiŽelaryMusím tě svéstSmradiSamotářiTanec kolem zlatého vejceKryštof a KristinaA jsou li tu andělé?O dvou sestrách a Noční květiněStudent VilémKrál a zlodějTen lokajPán plamínkůNaděje má hluboké dnoOtravný víkendPutování po Blažených ostrovechRakovina vůleVítězná prohraNávratSvědek časuDanNarozeniny režiséra Z. K.Nepolepšitelný starý mužÓda na radostFlotilaO štěstí a kráseZrání


Aktualizace osobnostního profilu Ivan Trojan: 30.10. 2023 15:09