Petr Haničinec (1930 - 2007)   † 77 let


Petr Haničinec se narodil 15. září 1930 v Pardubicích do rodiny poštovního úředníka Josefa Haničince (1900 – 1976) a jeho ženy Marie (1909 – 1984). Na přání otce započal se studiem na Učitelském ústavě v Chrudimi, z něhož přešel na gymnázium v Trutnově. Utekl však z domova a živil se jako hráč na klavír v barech a s Vošickým orchestrem. Přihlásil se na Státní konzervatoř (která byla záhy přejmenována na DAMU) s ukončením u profesorů Nedbala, Lukavského a Krejči (1949 – 1953).

Haničinec tíhl k charakternímu herectví. Svůj hřmotný hrdinských zjev podtrhoval příjemným, hlubokým a neobyčejně neochvějným hlasem. Již svým charakteristickým zjevem byl předurčen do postav různých složitých charakterů padouchů, zločinců, zrnitých a furiantských chlapů s vnitřním temperamentem a elánem ve světovém a českém dramatu. Velké postavy ztvárnil v inscenacích „Faust“, „Komu zvoní hrana“, „Léto“, „Barbaři“, „Král Krysa“, „K domovu se dívej, anděli“, „Generálka“ či „Mistr a Markétka“).

Poprvé se na našem stříbrném plátně uvedl jako vojín v Kachyňově dobrodružném snímku ZTRACENÁ STOPA (1955), mladý vesničan v Krškově životopisném filmu Z MÉHO ŽIVOTA (1955) a přítel Honza v krátkometrážním snímku BUĎME PŘIPRAVENI (1955).

V naší kinematografii (která mu však nedala tolik příležitostí) ztvárňoval rozličné menší a také epizodní charakterní postavy letce (TAM NA KONEČNÉ), podporučíka Jílka (TENKRÁT O VÁNOCÍCH), Kolafy (SEDMÝ KONTINENT), Rudy (NA LANĚ), Fábery (POKLAD BYZANTSKÉHO KUPCE), nadporučíka Tomíčka (ČERNÝ VLK), Holana (PAVLÍNKA), předsedy JZD (TELEVIZE V BUBLICÍCH ANEB BUBLICE V TELEVIZI), Slámy (SMRT MOUCHY), Deretiče (VOJÁCI SVOBODY), Cyrila (ŘEKNEM SI TO PŘÍŠTÍ LÉTO), kupce Bartoše (POSLEDNÍ PROPADNE PEKLU), Hrouzka (HOŘKÝ PODZIM S VŮNÍ MANGA), Antoše (ZÁCHVĚV STRACHU), Viceníka (CESTA KOLEM MÉ HLAVY) a Sochora (STÍN KAPRADINY).


15.9.1930
Pardubice, Československo
7.11.2007
Bratronice, Kladno, Středočeský kraj, Česko
Petr Haničinec csfd

OrtelV erbu lviceVeliká stavbaLady Macbeth Mcenského újezduJak chytit krokodýlaMarta a jáUzavřený pavilónVšechny krásy životaChtěla bych ten stromSedm bílých plášťůČas sluhůViktor VelikýHádání s HadovkouKverulantkaSněhová královnaHlava plná slunceKubula a Kuba KubikulaOsudy dobrého vojáka ŠvejkaSalarStopy zločinu: Případ pobožné mumieTrvale jasnoDrahý BedřichuNeklidná zimní sezónaAnynka a čertBanditéCesta kolem mé hlavyCihla zlataKřižovatkaBrakýřiDva útržky ze života mužeHořký podzim s vůní mangaJohnny si vzal puškuTažní ptáci...a žádná ovečka nepřicházíBáseň o sněžné levitaciDaleko od stromuDěkuju, pane profesoreKdo si hraje, nezlobíO brokátové růži a slavíku z perletiSalvador, sedmnáctého března krátce po pátéVyhnanstvíČtverec mizeníMezičasNačasovaná smrtSlužební cestaUbohý pan KufaltV zámku a podzámčíČas žítKotva u přívozuKrálovská hraPanenkaSmrt a blažená paníSvítalo celou nocTak co, mladý muži?HolubníkHořké dnyKam nikdo nesmíMatkaVe věci J. R. Oppenheimera


Aktualizace osobnostního profilu Petr Haničinec: 19.4. 2024 10:07