Maryam d'Abo 63 let


Příjmení d'Abo pochází z latinského (“Abo“) respektive švédského (“Åbo“) názvu finského města Turku. Maryam se narodila v Londýně gruzínské matce a holandskému otci, vyrůstala v Paříži a Ženevě. Že bude herečkou, se údajně rozhodla už v jedenácti. Studovala na Londýnském dramatickém centru a vystupovala v reklamě jako modelka. Trpí údajně fobií z výbuchů.

Krátce poté ztvárnila 'francouzskou přítelkyni' Marca Sindena v Hackfordově dramatu s Michailem Baryšnikovem a Isabellou Rossellini, BÍLÉ NOCI (1985). Její nejznámější rolí je však bezpochyby Kara Milovy, něžná československá čelistka a současně snajper, která se zamiluje do Jamese Bonda v akčním thrilleru DECH ŽIVOTA (1987). V souvislosti s uvedením filmu vyšly v září 1987 v Playboyi její fotky “nahoře bez“, čehož později litovala a uvedla, že už nikdy nic podobného nenafotí. V roce 1988 přišla docela slušná role mimozemského zdravotnického důstojníka Ta'Ry ve filmu a stejnojmenném seriálu HONBA ZA XENOMORFEM.

V roce 1992 to byla kritikou dobře přijatá vedlejší role domýšlivé sklářské umělkyně v podivné nízkorozpočtové britské komedii LEON THE PIG FARMER, která se těšila pozitivním ohlasům na festivalech v Benátkách, Londýně, Edinburgu a kalifornském Palm Springs. Následovaly nevýznamné role v nízkorozpočtových akčních videofilmech, hororech a fantasy, stejně jako hostování v televizních seriálech jako “Příběhy ze záhrobí“, “Red Shoe Diaries“ a “To je vražda, napsala“ a taky různé erotické thrillery jako TOMCAT: DANGEROUS DESIRES a TROPICAL HEAT (oba 1993).

S bondovským režisérem Johnem Glenem a Christopherem Lambertem natočila akční ÚKOL ZABÍT (2001) a pod vedením Mikeho Figgise se podílela na dramatu PROFESOR ODCHÁZÍ (1994). V televizní adaptaci románu DOKTOR ŽIVAGO (2002) si vedle Karla Dobrého nebo Pavla Kříže zahrála matku Keiry Knightley a ve filmu HELENA TROJSKÁ (2003), nominovaném mimochodem na cenu Emmy, zase královnu Hekubu. V roce 2005 dostala roličku v temném, ale pozitivně hodnoceném francouzském snímku PEKLO, jehož spoluautorem byl také Krzysztof Kieslowski a ve kterém zazářily Emmanuelle Beartová a Carole Bouquetová (Bond girl z roku 1981).


27.12.1960
Londýn, England, Velká Británie
Maryam d'Abo csfd

Last WordsAltamiraTigers13 schodů dolůDorian GrayPrinc a já 2PekloSan AntonioTrespassingHelena TrojskáDoktor ŽivagoÚkol zabítJá se změním!Americká trojkaSo This Is Romance?Savage HeartsTimelockSamota pro dvaBrowningův překladPosedlostUkradené štěstíTomcat: Dangerous DesiresTropické nociLeon the Pig FarmerSmrtelný sportMoneyNesmrtelné hříchyNightlifeHonba za xenomorfemDech životaIdiots, LesArthur the KingBehind Enemy LinesBílé nociNow VoyagerVzpomínky na AfrikuAž do záříXtroPandoraX-companyPříběhy ze záhrobíTo je vražda, napsalaCadavres exquis de Patricia Highsmith, LesDo poslední penceSomething Is Out ThereNepolapitelná TracyMaster of the GameZvuk 007Bond's Greatest MomentsPremiere Bond: Opening NightsBondovy dívky jsou věčnéInside 'The Living Daylights'And the Word Was BondPříběh Jamese BondaJames Bond: Licence to Thrill


Aktualizace osobnostního profilu Maryam d'Abo: 30.10. 2023 08:23