Valérie Mairesse 68 let


Francouzská herečka Valérie Mairesse je sice rodačkou z Paříže, ale většinu dětství a mládí strávila s rodiči v Maroku, kde v Casablance její otec provozoval kino. Díky tomu si Valérie oblíbila svět filmu a při svém návratu do Francie v roce 1973 měla již jasno v tom, že chce být herečkou. Připojila se k tehdy populární divadelní skupině Les Splendid a účinkovala v řadě jejích představení, ve filmu AGRESE (L'agression, 1974) debutovala menší rolí také před kamerou.

Vedle aktivit spojených se skupinou Les Splendid začala Valérie Mairesse počátkem osmdesátých let hrát i v jiných divadlech, účinkovala převážně v dílech francouzských autorů. V této době se pokusila prorazit i jako zpěvačka a vydala tři gramofonové desky. Mezitím stále točila filmy, v této době i několik ročně, s populárním komikem Coluchem hrála v dobrodružné komedii OPERACE BANZAJ (Banzai, 1983), zajímavou příležitostí pro ni byl poslední Tarkovského film OBĚŤ (Offret – Sacrificatio, 1986). Koncem osmdesátých let se vrátila i k početnějšímu účinkování v televizi.

Ještě na přelomu 80. a 90. let odehrála Valérie Mairesse několik zajímavých rolí ve filmu (ČERVENÉ BENÁTKY – Rouge Venise, 1989; DŮM NA PRODEJ – Ville à vendre, 1992), poté začala upřednostňovat práci v divadle a televizi. Za svou kreaci v Marivauxově hře Překvapení lásky byla v roce 1998 nominována na prestižní Molièrovu cenu, v posledních letech nachází uplatnění v populárních fraškách G. Feydeaua, nedávno zazářila také v populární hře Monology vagíny (Théâtre Michel, Petit Théâtre de Paris). Z další práce pro film připomeňme komedii natočenou s někdejšími kolegy z Les Splendid ZLOČIN V RÁJI (Un crime au paradis, 2001), objevila se také v několika seriálech uvedených i u nás.


8.6.1955
Paříž, Île de France, Francie
Valérie Mairesse csfd

Ça tourne à Saint-Pierre et MiquelonLe Grand restaurant 3Sousedé mých sousedůAvis de TempêteDvě hodiny od PařížeGrand restaurant II, LeTu seras mon filsPar amourLa Saison des orphelinsSa raison d'êtreUn souvenirEnfin veuvePromeneuse d'oiseaux, LaMučivá nejistotaMoitié-moitiéFroid comme l'étéL'envoléUn couple épatantUne maison dans la tempêteMère de toxicoZločin v rájiConfort moderneEnvolé, L'Nebojím se životaDáma s kaméliemiBaby-sitter BluesTitaneAnděl, nebo ďábel?Dose mortelleCravates léopards, LesDům na prodejSup de fricAmelia López O'NeillováSecrets professionnels du Dr Apfelglück, LesEntraînement du champion avant la course, L'Ex-femme de ma vie, L'Mary de CorkRouge VeniseFunny BoyBratři v brkuGros dégueulasseOběťOrdre, L'Un homme combléLa TricheLes FauvesDebout les crabes, la mer monte!Operace BanzajVe tři čtvrtě na dvě před KristemSi ma gueule vous plaît...Rána deštníkemTo já ne, to onTakové krásné městečkoDora et la lanterne magiqueHaroEmmenez-moi au RitzJedna zpívá, druhá neLoulous, LesRepéragesAndréa


Aktualizace osobnostního profilu Valérie Mairesse: 31.10. 2023 03:20