Jiří Datel Novotný (1944 - 2017)


Herec Jiří Datel Novotný byl v různých profesích po několik dekád angažován v divadle Semafor, a i když odtud odešel již před lety, jeho různorodé aktivity jsou s touto legendární scénou spojeny dodnes. Vystudoval Střední hotelovou školu v Mariánských Lázních, kterou ukončil maturitou v roce 1962. V roce 1969 nastoupil do divadla Semafor, kde původně zastával funkci tajemníka Jiřího Suchého, později byl tiskovým tajemníkem divadla, časem se začal uplatňovat i herecky (Kytice, Smutek bláznivých panen).

Studium dokumentaristiky uplatnil Jiří Datel Novotný ve své práci až po roce 1989, kdy pro společnost Febio začal realizovat filmy z různých populárních cyklů (JAK SE ŽIJE…; GENUS; CESTOMÁNIE). Jako režisér i autor knih se vracel k osobnostem Semaforu, k nimž měl ve svých začátcích blízko a pro vydání například připravil publikace o Jiřím Grossmannovi (Závidím, 2001) nebo Jiřím Šlitrovi (Ďábel z Vinohrad, 2002). O obou slavných Jiřích ze Semaforu natočil také dokumentární filmy. Ze Semaforu odešel Jiří Datel Novotný v roce 1997, příležitostně ale spolupracuje s dalšími divadly i mimo Prahu, v Karlínském divadle například hrál v muzikálu My Fair Lady.

Filmografie Jiřího D. Novotného se v posledních letech rozrostla o další tituly z televizní seriálové tvorby, občas se objevuje ale i ve filmu (KVASKA, 2006). Dostal také příležitost v zahraničních filmech natáčených u nás (SLUMMING, 2006; PANÍ Z IZIEU – La dame d′Izieu, 2007).

Jiří Datel Novotný je ženatý, jeho manželkou je grafička Johanka Víznerová (*1944).


8.4.1944
Tábor, Protektorát Čechy a Morava
30.8.2017
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Česko
Jiří Datel Novotný csfd

KvaskaPaní z IzieuSlummingBoháč a chudákZlá minutaHitler: Vzestup zlaIjung gancheobJean Moulin, une affaire françaiseSmrt pedofilaTři příležitosti k smíchuAtentát na ministra financíMagda, její ztráty a nálezyDiamantové mečeProsté krutostiVeliká stavbaBydlela v hotelu U AndělůMuž, který neměl důvěruJonáš, Melicharová a pavilonNěžný barbarTicho v soudní síniDo zubů a do srdíčkaPříliš velká šance...a zase ta Lucie!Faunovo velmi pozdní odpoledneZánik samoty Berhof„Babičky dobíjejte přesně!“Hotel Polan und seine GästeJen si tak trochu písknoutPast na kachnuUloupený smíchToulavý EngelbertNevěstaTakže ahojPrvní republikaČetnické humoreskyPřípady detektivní kanceláře OstrozrakTo jsem z toho jelenMísto činuDetektiv Martin TomsaBylo nás pětDruhý dechMalé dějiny jedné rodinyRodáciNávštěvníci


Aktualizace osobnostního profilu Jiří Datel Novotný: 3.4. 2024 23:11