Čestmír Řanda st. (1923 - 1986)


Čestmír Řanda se narodil 5. prosince 1923 v Rokycanech. Vystudoval a odmaturoval strojní průmyslovku (1944) a v Rokycanech nastoupil do zaměstnání. Již při studiích a při práci hrával v ochotnickém spolku. Jaroslav Průcha ho v roce 1945 přiměl jít na studium herectví na dramatické oddělení pražské Konzervatoře, kterou absolvoval v roce 1948.

Již od počátků své divadelní dráhy vytvářel na jevištích převážně dramatické role. Už ve Vinohradském divadle dosáhl několika úspěchů (například biskup v „Nápadnících trůnu“). Do Národního divadla (kde byl dokonce v letech 1969 – 1970 šéfem činohry) přišel již jako vyzrálý a zkušený herec. Do velkých dramatických postav ho předurčovala statná a silná postava, široká a kulatá tvář a dutě hluboký tembr.

Postavy vytvářel v duchu realismu a s nejrůznějšími charakterovými vlastnostmi, které vynikaly fyzickou vitalitou a mimickou životností. Stejně dobře vytvářel také komediální role s nadsázkou a karikaturou („Třetí zvonění“, „Poslední dobrodružství Dona Juana“). Jeho doménou však byly vážné role („Višňový sad“, „Bílá nemoc“, „Tomáš Becket“, „Nebožtík Nasredin“ a další). Často vystupoval ve vážných rolích Shakespearovských. Řanda se věnoval rovněž dramaturgické a spisovatelské práci (napsal řadu skečů pro televizi a rozhlas). Na jeho herectví navazuje také syn Čestmír Řanda ml. (*1959).

Ve filmu debutoval v roce 1953 malou rolí Slavomíra Mlejnka v Pušově středometrážním příběhu KREJČOVSKÁ POVÍDKA. Brzy se stal divácky populárním hercem a šel „z role do role“. Často hrál různé oblíkané pány z vyšších kruhů, nebo také venkovské balíky, intelektuály i omezence.


5.12.1923
Rokycany, Československo
31.8.1986
Praha, Československo
Čestmír Řanda st. csfd

Zuřivý reportérMůj obchod se psyPěsti ve tměNeznámé břehyPrincip lavinyPřípad PlatfusVáclava Kašpara den pátýČarodějky z Greenham CommonAféra FénixKomediantOdhalení jednoho spiknutíVenkovan1. Máj v Národním divadle roku 1898Devátá smrtNuž, brány dokořán již otevřete...!Přezůvky ŠtěstěnyRadosti životaTažní ptáciTisíc mil pro tatřičkuTři cesty k domovuDaleko od stromuPředehraRozčarovaníSlečna se špatnou pověstíVyhnanstvíČas černý jako vodaAž já budu velkáOdstřelOtýliina záhadaPohádka o mokrosuchém štěstíUbohý pan KufaltMůj nezdolný levNezralé malinySoud pana HavlenyStarožitníkův krámZamřížované zrcadloBožská EmaJablkoManonMartinec a ti druzíPastýřův darRovnice o jedné krásné neznáméZmizení herce BendyBalíčekCirkus na zelené loucePrinc a VečerniceTajemství Ocelového městaV pozdním deštiVánoce pro AnežkuCož takhle dát si špenátHonza málem králemIkarův pádPodivné přátelství herce JeseniaPřikázaný směr jízdyVítězný lidBouřlivé vínoBratránek z BatávieKateřina zlé pověstiKdyž vyjí vlciNezbedná pohádka


Aktualizace osobnostního profilu Čestmír Řanda st.: 30.10. 2023 17:14