Jan Svěrák 59 let


Dalo by se říci, že to je takový český Steven Spielberg – neboli nejúspěšnější český režisér současnosti. Jeho filmy trhají divácké rekordy, sbírají jednu cenu za druhou a hodně dobře na jeho jméno slyší ve světě. Syn Zdeňka Svěráka je holt už teď filmovou legendou.

V roce 1991 natočil komedii OBECNÁ ŠKOLA, do kterého obsadil svého otce a Jana Třísku a z filmu se stal doslova mega trhák a dodnes je to masovým publikem asi nejvíce obdivovaný Svěrákův počin. Pak se pustil do vysokorozpočtové komediální fantasy AKUMULÁTOR I (1994) (v hlavní roli opět jeho otec), což ale nemělo takovou diváckou odezvu, jak se čekalo.

Po hořkém poloúspěchu Akumulátoru 1 se Svěrák pustil do nízkororozpočtové road movie s neznámými herci JÍZDA (1994), kterou natočil za krátkou dobu a i když se film nestal doslova hitem, zaplatil se na jedničku a dnes se jedná o kultovní dílo.

V roce 1995 natáčí svůj největší hit – drama KOLJA (se Zdeňkem Svěrákem opět v hlavní roli), což je nejúspěšnější porevoluční film, na který do kina přišlo téměř jeden a půl milionu diváků. Film navíc získal šest Českých lvů a hlavně Oscara za nejlepší cizojazyčný film. Po Koljovi se Svěrák stal mezinárodní hvězdou a byl o něj (podobně jako o třicet let dříve o Miloše Formana) projeven zájem v USA, kde mu byly v průběhu několika let nabídnuty režie takových filmů jako např. Čokoláda s Johnnym Deppem, Nevěsta přes internet s Nicole Kidmanovou nebo Pravidla moštárny s Michaelem Cainem.


6.2.1965
Žatec, Československo
Jan Svěrák csfd

Betlémské světloPo strništi bosTři bratřiKuky se vracíVratné lahveTmavomodrý světKoljaAkumulátor 1JízdaObecná školaProso - opereta DJCFilm o filmu: Mamas & Papas II - Jak se točily velrybyTatínekVesmírná Odysea IIVšak su vinařSbohem, nádražíčkoPísničky divadla SklepČeské nebe: Cimrmanův dramatický kšaftRopáciTajnostiHlídač č. 47Na vlastní nebezpečíRomán pro ženyRebelovéNejasná zpráva o konci světaVálka barevNejistá sezónaVyprávějFilm o filmu Betlémské světloSoud nad českou cestouSvěrák a Uhlíř - padesát let spoluČeská reklama: Úsvit kapitalismuFilm o filmu: Po strništi bosJan Svěrák: Lekcia filmuFilm o filmu Kuky se vracíFilm o filmu TajnostiFilm o filmu: Vratné láhveSvět podle Svěráka - tmavomodrýVelvet Hangover


Aktualizace osobnostního profilu Jan Svěrák: 16.11. 2023 16:54