Garry Shandling (1949 - 2016)


Garry Emmanuel Shandling je americký komik, herec a scénárista. Proslavil se především svými nočními show IT'S GARRY SHANDLING SHOW a THE LARRY SANDERS SHOW.

Shandling se narodil v Chicagu do židovské rodiny. Vyrůstal v Tucsonu v Arizoně s rodiči Muriel – majitelky obchodu s domácími mazlíčky a Irvinga Shandlinga – majitele tiskárny. Měl staršího bratra Barryho, který zemřel na cystickou fibrózu, když bylo Garrymu 10 let. Shandling navštěvoval Palo Verde High School a po ní nastoupil na University of Arizona kde studoval elektrické inženýrství, ale univerzitu dokončil s titulem z marketingu a tvůrčího psaní. V roce 1973 se Shandling stěhuje do LA. Pracuje v reklamní agentuře a prodává své scénáře do sitcomů Sanford and Son, Welcome Back, Kotter a Three's Company.

Své první vystoupení jako stand-up komik měl v Comedy Store v LA. Po letech strávených na cestách po různých vystoupeních si jej všimnul hledač talentů pro The Tonight Show Starring Johnny Carson a nabídnul mu vystoupení v tomto pořadu 18.března 1981. V roce 1984 uvádí svůj první stand-up ve své show Garry Shandling: Alone in Vegas, následovaný speciálem v roce 1986 The Garry Shandling Show: 25th Anniversary Special. V roce 1991 uvádí svůj třetí speciál Garry Shandling: Stand-Up na HBO. Shandling stále vystupuje se svými stand-up představeními po celých státech a jeho vystoupení je možné shlédnout i na YouTube.

Spolu s Alanem Zweibelem vytvořili surrealní komediální pořad IT'S GARRY SHANDLING'S SHOW, která měla 72 dílů a 15 z nich napsal sám Shandling. S touto show získal cenu American Comedy Award pro nejzábavnějšího mužský výkon a vyhrál též 4 ceny CableACE Awards z toho dvě pro nejlepší komediální seriál.


29.11.1949
Chicago, Illinois, USA
24.3.2016
Los Angeles, California, USA
Garry Shandling csfd

Kniha džunglíCaptain America: Návrat prvního AvengeraDiktátorIron Man 2Za plotemBěž, Ronnie, běž!The Rutles 2: Can't Buy Me LunchTaková rodinná romanceZoolanderZ jaké jsi planety?Dr. DolittleZbytečnostiBlázni a poloblázniMilostná aféraThe Night We Never MetMother Goose Rock 'n' RhymeDoctor Duck's Super Secret All-Purpose SauceGarry Shandling Show: 25th Anniversary Special, TheGarry Shandling: Alone in VegasAkta XThe Larry Sanders ShowIt's Garry Shandling's Show.


Aktualizace osobnostního profilu Garry Shandling: 3.11. 2023 02:17