Vladimír Dlouhý (1958 - 2010)


Vladimír Dlouhý se narodil 10. června 1958 v Praze do rodiny stavebního inženýra. Jako žáka šesté třídy ho přímo ve škole objevila pro titulní roli v připravovaném filmu UŽ ZASE SKÁČU PŘES KALUŽE (1970) Karla Kachyni pomocná režisérka Milada Mikešová. Po úspěchu snímku a vrozenému talentu se záhy z Vladimíra Dlouhého stala dětská filmová a televizní hvězda 70. let.

Hrál v Divadle Na zábradlí (1980 – 1991), pak v Divadle Bez zábradlí (1991 – 1994), Rokoku Městských divadel pražských (1994 – 1997) a Divadle na Vinohradech (1997 – 2006). Poté (ale i před tím) hostoval i v různých pražských divadlech (Národní divadlo, Divadlo E. F. Buriana, Divadlo Bez zábradlí, Divadlo Kalich, Lyra Pragensis, Palác Blaník apod.). Na jevišti, před mikrofonem i kamerami se sešel s mladším bratrem, hercem Michalem Dlouhým (*1968). Ze dvou manželství měl tři děti. Zemřel uprostřed čilé práce a filmové (KAJÍNEK) a televizní (DOMINA) projekty měly premiéru až po jeho předčasném úmrtí…

Svůj výjimečný herecký talent, přirozenost, bezprostřednost a klidnost hereckého projevu projevil taktéž v divadelních inscenacích „Hrátky s čertem“ (Lucius), „Bouře“ (Družina), „Benátská maškaráda“ (Lelio), „Macbeth“ (Vrah), „Astrolog“ (Eugenio), „Caligula“ (Caligula), „Tatarská pouť“ (Vágner), „Zločin a trest“ (Raskolnikov), „Don Juan“ (Alonso), „Largo desolato“ (Olda), „Macbeth“ (Macbeth), „Jak je důležité míti Filipa“ (Algernon), „Maškaráda“ (Arbenin), „Revizor“ (Chlestakov), „Ze života hmyzu“ (Tulák), „Vernisáž“ (Bedřich), „Sto roků samoty“ (Aureliano), „Král Jan“ (Pandulfo), „Othello“ (Jago), „Tomáš Becket aneb Čest boží“ (Jindřich), „Pod jižním křížem“ (Ross), „Na dotek“ (Larry), „Příliš drahá Mathilda“ (Mathias) ad.

Ve filmu 70. a 80. let se, kromě již zmíněného UŽ ZASE SKÁČU PŘES KALUŽE (klučík Adam), objevil jako chlapec a mladík mj. v titulech POČKÁM, AŽ ZABIJEŠ (norský kluk Jule Norge), OSUD JMÉNEM KAMILA (bratr Ondra), KVOČNY A KRÁL (Pinďa), ROBINSONKA (kvintán Jarda), ANNA, SESTRA JANY (Ondra V.), OSTROV STŘÍBRNÝCH VOLAVEK (dezertér Tony), ŠESTAPADESÁT NEOMLUVENÝCH HODIN (student Jan Řezníček), HOP – A JE TU LIDOOP (Ondra P.), KONEČNĚ SI ROZUMÍME (Mirek), NĚCO JE VE VZDUCHU (student Petr Budil), POSLEDNÍ VLAK (František Šandera), S ČERTY NEJSOU ŽERTY (mlynář Petr Máchal), LÁSKA Z PASÁŽE (Roman) či VĚRNI ZŮSTANEME (Miroslav Bouček).


10.6.1958
Praha, Československo
20.6.2010
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Česko
Vladimír Dlouhý csfd

DominaKajínekAljonaKlub osamělých srdcíPost BellumSmyčkaSněžná nocZakázaný člověkŽeny mého mužeHlídač č. 47Sofie a ukradený pokladVlnaSwingtimeŠkodnáMalé velké gatěKrev zmizeléhoPohádka o houslích a violeRána z milostiMilenci a vraziNon Plus UltrasRevizorJedna ruka netleskáMěsto bez dechuDen, kdy nevyšlo slunceElixír a HalíbelaPravdivý příběh Antonie Pařízkové, lehké holky s dobrým srdcemTa třetíO princezně z RiminiCestující bez zavazadelEx offoGenij vlastiStříbrný a RyšavecTřikrát život, třikrát smrtČas dluhůBronzová korunaBáječná léta pod psaKnoflíkářiKouzelnicePrvní a posledníBumerangCesta do pekla a zpátkyPoe a vražda krásné dívkyMalostranské humoreskyOmyl děda VševědaRuletaDivadelní románElegantní řešeníPozůstalostO princi, který měl o kolečko vícTvář za sklemO třech stříbrných hřebenechProsím, vaše lordstvo!Zálety koňského handlířeHic sunt leonesKdo dostane burák?Křížová vazbaPrincezna SlonbidloPřípady pana JaníkaKam zmizela 55. ZŠNež poznáš první úsměv


Aktualizace osobnostního profilu Vladimír Dlouhý: 5.11. 2023 07:13