Bill Finger (1914 - 1974)


Bill Finger je dnes nejvíce známý jako spolutvůrce Batmana, kterého vytvořil společně s kreslířem Bobem Kanem.

V roce 1938 vstoupil do komiksového byznysu, když začal pracovat jako tzv. „ghostwriter“ (osoba píšící příběhy, které jsou oficiálně připisovány jinému autorovi) v rodícím se studiu Boba Kanea, který byl rovněž absolventem DeWitt Clinton High School. V letech 1938–1939 zaznamenalo vydavatelství National Comics (předchůdce DC Comics) první velký úspěch s postavou Supermana. To otevřelo trh pro superhrdiny a několik tvůrců začalo vytvářet další podobné postavy. Bob Kane přišel s hrdinou nazvaným „Bat-Man“ a Fingera požádal, aby mu s projektem pomohl. Tomu se nezdálo několik Kaneových počátečních nápadů, načež navrhl výrazné změny v designu a charakterizaci postavy. Rovněž přišel s Batmanovou civilní identitou „Bruce Waynea“.

Kane prodal práva na Batmana do National Comics, které vydalo jeho první příběh v komiksovém sešitu „Detective Comics #27“ (květen 1939). Scénář napsal Finger, čímž se stal prvním ghostwriterem, který pracoval na batmanovském komiksu oficiálně připisovanému Bobu Kaneovi. Poté, co Kane vyjednal smlouvu o prodeji Batmana, tvrdil, že byl jediným tvůrcem postavy, a požadoval, aby u všech komiksů a dalších adaptacích s Temným rytířem bylo uvedeno jenom jeho jméno. Fingerova práce na postavě tak nebyla uznána.

Na příbězích s Batmanem se Finger podílel od konce třicátých až do šedesátých let. Je mu připisováno vytvoření nebo spoluvytvoření řady Batmanových nepřátel a vedlejších postav, jako jsou Joker, Catwoman, Robin, Clayface, Batgirl, Two-Face, Penguin, Riddler a další. Také přišel s názvem „Gotham City“ pro dříve bezejmennou metropoli, kde Batman působí, a spoluvytvořil Batmobil a Batcave.


8.2.1914
Denver, Colorado, USA
18.1.1974
Manhattan, New York City, New York, USA
Bill Finger csfd

The Batman Part IIBatmanThe Death and Return of SupermanBatman: Gotham by GaslightBatman a Harley QuinnBatman vs. Two-FaceLEGO® Batman filmBatman v Superman: Úsvit spravedlnostiBatman vs. JokerBatman: Návrat maskovaných křižákůBatman vs. RobinRiddler's Xmas GiftVšemocný Batman: Zvířecí MonstermánieVšemocný Batman: Zvířecí instinktyBatman: Útok na ArkhamBatmanův synSuperhrdinové: Batman do Ligy!Lego: BatmanBatman RevealedTemný rytíř povstalBatman - Gothamský rytířTemný rytířBatman začínáThe Batman vs. DraculaCatwomanBatman: Záhada BatwomanBatman pokračuje: Návrat JokeraBatman Beyond: The MovieBatman & Mr. Freeze: SupernulaBatman a RobinBatman a SupermanBatman navždyBatman a fantomBatman se vracíBatmanLegends of the SuperheroesBatman Fights DraculaBatmanJames BatmanBatman and RobinThe BatmanSuicide Squad IsekaiPennyworthGotham


Aktualizace osobnostního profilu Bill Finger: 9.4. 2024 02:12