Luděk Sobota 80 let


Luděk Sobota (narozen 27.5.1943 v Praze na Žižkově) vystudoval nejprve dopravní průmyslovku, až poté absolvoval herectví na pražské DAMU. Přestože měl schopnost hrát dobře i charakterní role, jeho parketou se stala hlavně komika, především autorská, založená na vlastních textech a improvizaci, která z něj společně se charakteristicky koktavým projevem dělala učiněného baviče.

Svůj talent a mnohočetné zkušenosti z divadla dokázal Luděk zúročit i na stříbrném plátně. Jeho první celovečerní filmy Jáchyme, hoď ho do stroje (1974) a Zítra to roztočíme drahoušku (1976) se stali stálicemi na poli televizní zábavy a studnicemi vtipných hlášek do dnešních dnů. Po tomto úspěchu byl obsazován i do dalších hlavních rolí, kde nejčastěji spolupracoval se svým divadelním parťákem Petrem Nárožným. I další filmy jako například "Já to tedy beru, šéfe...!", "Jen ho nechte, ať se bojí "(1978), "Co je doma, to se počítá, pánové..." (1980), "Ještě větší blbec, než jsme doufali" (1994) nebo "Nebát se a nakrást" nesou nesmazatelnou stopu Luďka Soboty. Pod poslední dva jmenované filmy se Sobota zapsal aké jako autor námětu a scénáře.

Postupem času však jeho hvězda začala pohasínat a tak je v současnosti Sobota činný spíše než herec jako dabér a scénárista, vede vlastní Směšné divadlo (se sídlem v Praze na náměstí I. P. Pavlova), kde je hercem, režisérem i autorem zároveň. Zde hraje i jeho manželka Adriana.


27.5.1943
Praha, Protektorát Čechy a Morava
Luděk Sobota csfd

Stáří není pro srabyMstitelVšechno nebo nicMY 2Okresní přebor - Poslední zápas Pepika HnátkaTajemství staré bambitkyChyťte doktoraNebát se a nakrástDivoké pivoJeště větší blbec, než jsme doufaliDeset malých bělouškůJak ševci zvedli vojnu pro červenou sukniObnovené pátráníDo-re-miVelká sýrová loupežBanditéInzerátSrdečný pozdrav ze zeměkouleÚnos MoravankyBuldoci a třešněNeberte nám princeznuNoc na zámkuBlázni, vodníci a podvodníciCo je doma, to se počítá, pánové...Hodinářova svatební cesta korálovým mořemNebožtíci na báleO chudém královstvíčkuSejdeme se v BetheluJak dostat tatínka do polepšovnyKačenka a ZlatovlásekSláva, nazdar výletu!Vondráčkovo pozdní odpoledneJen ho nechte, ať se bojíTalíře nad Velkým Malíkovem„Já to tedy beru, šéfe...!“Sedm pater pro tisíce přáníZítra to roztočíme, drahoušku...!Jáchyme, hoď ho do stroje!LekceLepší pánOvoce stromů rajských jímeSoukromá vichřiceZázračný hlavolamProzatímní světMazalovéDoktor MartinNa voděOhnivý kuřeStopy života


Aktualizace osobnostního profilu Luděk Sobota: 7.11. 2023 21:24