Mark Robson (1913 - 1978)


Americký režisér Mark Robson se narodil 4. prosince 1913 v Montrealu (Quebec), ale brzy po jeho narozeni se rodina přestěhovala do Spojených států. Vystudoval práva na Kalifornské univerzitě a po ukončení studií začal pracovat v Los Angeles ve filmovém studiu 20th Century Fox jako administrativní pracovník. Dalším působištěm bylo studio RKO Pictures, kde se již věnoval střihu a z celé řady filmů pracoval například jako asistent střihu Roberta Wiseho u filmu OBČAN KANE za který Wise obdržel nominaci na Oscara.

V žánru komedie se poprvé představil v roce 1954 úspěšným snímkem PHFFFT! s Jackem Lemmonem. V roce 1956 se snímkem THE HARDER THEY FALL (Tím hůř, když padnou) s Humphreyem Bogartem vrátil do boxerského prostředí, kde odhaluje zákulisní machinace manažerů zápasů. V roce 1957 zfilmoval bestseller Grace Metaliousové PEYTON PLACE (Peytonův hrádek) za který byl nominován na Oscara. Další nominaci obdržel o rok později za snímek THE INN OF THE SIXTH HAPPINESS (Hostinec u šestera štěstí) s Ingrid Bergmanovou.

Začátkem 60. let natočil podle románové předlohy Johna O´Hary snímek FROM THE TERRACE (Z terasy) a o dva roky později v Anglii zajímavý film NINE HOURS TO RAMA (Devět hodin do blaženosti), kde popisuje poslední hodiny života Mahátmy Gándhího se zpětným pohledem na život jeho atentátníka. Následoval dobrodružný snímek podle Irwinga Wallaceho THE PRIZE (Cena) s Paulem Newmanem. V roce 1965 natočil úspěšný válečný film z prostředí zajateckého tábora VON RYAN´S EXPRESS (Von Ryanův Expres) s Frankem Sinatrou a na válečnou tématiku navázal o rok později snímkem LOST COMMAND (Ztracená jednotka) s Anthonym Quinnem a Claudií Cardinalovou.

V průběhu 70. let ještě natočil snímek HAPPY BIRTHDAY, WANDA JUNE podle hry Kurta Voneguta, následovalo drama LIMBA a v roce 1974 snímek EARTHQUAKE (Zemětřesení) s Charltonem Hestonem. Mark Robson zemřel náhle na infarkt 20. června 1978 v Londýně, kde natáčel film AVALANCHE EXPRESS. Snímek po jeho smrti dokončil režisér Monte Hellman. Robson je pochován na židovském hřbitově Mount Sinai Memorial Park v Los Angeles. Za svůj přínos filmovému průmyslu má svou hvězdu na Chodníku slávy (Hollywood Walk Of Fame).


4.12.1913
Montréal, Quebec, Kanada
20.6.1978
Londýn, England, Velká Británie
Mark Robson csfd

Lavina expresZemětřeseníLimboHappy Birthday, Wanda JuneDaddy's Gone A-HuntingÚdolí panenekZtracená jednotkaVon Ryanův ExpresNine Hours to RamaThe PrizeZ terasyThe Inn of the Sixth HappinessMalá chýšePeyton PlaceTím hůř, když padnouA Prize Of GoldTrialHell Below ZeroMosty na Toko-RiPhffft!Návrat do rájeBright VictoryChci tě!Edge of DoomChampionHome of the BraveMy Foolish HeartRoughshodBedlamIsle of the DeadYouth Runs WildThe Ghost ShipThe Seventh VictimLisaCesta do strachuPutovala jsem se ZombiíThe Leopard ManKočičí lidéSkvělí AmbersonovéThe Falcon's BrotherJacqueline Susann and the Valley of the DollsCinema


Aktualizace osobnostního profilu Mark Robson: 19.11. 2023 10:52