Marie-Christine Barrault 80 let


Mezinárodně proslulá francouzská herečka Marie-Christine Barrault pochází z umělecky založené rodiny, její otec Max Henry Barrault byl divadelním manažerem, veřejnosti je ale více známé jméno jejího strýce, herce Jeana-Louise Barraulta (1910-1994). Marie-Christine se narodila v Paříži, kde také vyrůstala, po otcově smrti s matkou a jejím druhým manželem. Začala studovat na dívčí katolické škole, kde poprvé okusila amatérské divadlo a přes počátek studia literatury v Londýně nakonec mimo jiné díky strýci Jeanu-Louisi Barraultovi zjistila, že divadlo je to jediné, co ji zajímá. Navštěvovala herecké kurzy René Simona a od roku 1964 studovala na pařížské konzervatoři. Pod strýcovým vedením se vzápětí objevila na divadelním jevišti a rok 1965 byl pro ni mezníkem hned v několika ohledech. V Théâtre de la Comunne debutovala ve hře Andorra, přišly první nabídky z televize, jako atraktivní dívka byla oslovena i pro pózování v časopisech a v roce 1965 se také provdala. Jejím manželem se stal přítel z dětství, Daniel Toscan du Plantier (1941-2003), pozdější filmový producent a šéf společnosti Gaumont.

Dalším mezníkem kariéry Marie-Christine Barrault bylo milostné drama BRATRANEC A SESTŘENICE (Cousin, cousine, 1975), v němž vytvořila ústřední pár s Victorem Lanouxem a za svou kreaci byla nominována na Oscara v kategorii herečka v hlavní roli. Z další hereččiny filmografie nelze opomenout i u nás dobře známý koprodukční sci-fi thriller DOTEK MEDÚZY (The Medusa Touch, 1978). Překvapivě úspěšnější byl ve své době film DIVOŠSTVÍ (L'état sauvage, 1978), v němž vytvořila hlavní roli po boku Michela Piccoliho. Počátkem osmdesátých let se pak Marie-Christine Barrault pokusila prosadit i v Hollywoodu a v jedné z vedlejších rolí jsme ji mohli vidět ve filmu Woodyho Allena VZPOMÍNKY NA HVĚZDNÝ PRACH (Stardust Memories, 1980). V roce 1981 byla členkou poroty na mezinárodním filmovém festivalu v Benátkách.

Ještě před premiérou svého dalšího amerického filmu STŮL PRO PĚT (Table for Five, 1983) se Marie-Christine vrátila do Francie a znovu se začala aktivně věnovat divadlu, vystupovala například v Théâtre de l'Athénée. Znovu pracovala také pro televizi, z její další filmografie připomeňme hvězdně obsazený německo-francouzský film SWANNOVA LÁSKA (Un amour de Swann, 1984). Kromě několika dalších filmů uvedených i v našich kinech se výrazně prosadila titulní rolí v televizním seriálu MARIE CURIE, UNE FEMME HONORABLE (1991), za niž získala ocenění 7 d'Or Night a také Stříbrnou nymfu na televizním festivalu v Monte Carlu. I v devadesátých letech kladla důraz především na svou jevištní prezentaci a diváckou i odbornou veřejnost zaujala svými výkony nejen ve francouzské moderně, ale i ve světové klasice (Višňový sad).

Mezitím se v roce 1989 rozvedla s Toscanem du Plantier a o rok později se jejím druhým manželem stal slavný režisér Roger Vadim (1928-2000), který se v té době soustředil již jen na práci v divadle a pod jeho režijním vedením hrála Marie-Christine například ve hře Ve stejnou dobu v jiném roce. Řadu rolí před kamerou rozšiřovala nadále hlavně v televizi, zatím poslední výraznou filmovou rolí byla Mélanie v kriminálce ZÁHADNÁ NEZNÁMÁ (La disparue de Deauville, 2007).


21.3.1944
Paříž, Île de France, Francie
Marie-Christine Barrault csfd

Shades of TruthDeux gouttes d'eauLa Fête des mèresLes Brumes du SouvenirÀ tous les vents du cielL'Art de la fugueJe m'appelle Hmmm...Le Grand Méchant LoupKouzelnický trikNon ma fille, tu n'iras pas danserZáhadná neznámáAnděl ohněCoup de sangTemná minulostParlez-moi d'amourDeuxième vérité, LaDon fait à Catchaires, LeDroit d'asileRêves en FranceSaint-Germain ou La négociationVieil ours et l'enfant, LeAzzurroLa DilettanteMaison de familleBerlin NiagaraBraconniers de Belledombre, LesC'est la tangente que je préfèreLe Grand BatreUn coup de baguette magiqueMon père avait raisonTendre piègeMaîtresses de mon mari, LesDobrou nocLa Prossima volta il fuocoBláznivá láskaJenny Marx, la femme du diableDěti vlkůL'amore necessarioGalantní dámyMoi, général de GaulleBouřné létoJežíš z MontrealuUne femme tranquilleDaniya, jardín del haremKámen mudrcůNo BlamePrisonnièresSanguinesStudentkaÉnigme des sables, L'Adieu je t'aimeBonne fête mamanJeštěří králLe Jupon rougeBertheL'Été 36VaudevilleAnnée terrible, L'Je suis à Rio, ne m'attends pas pour dînerLe Soulier de satin


Aktualizace osobnostního profilu Marie-Christine Barrault: 30.10. 2023 12:03