Viktor de Kowa (1904 - 1973)


Viktor de Kowa, též Victor de Kowa, občanským jménem Victor Paul Karl Kowarzik byl německý režisér, šansoniér, divadelní a filmový herec. Narodil se do rodiny rolníka. Původně studoval teologii, ale po otcově zásahu odmaturoval na vojenské kadetce. Od roku 1918 navštěvoval uměleckou akademii v Drážďanech.

Časem se propracoval k charakterním rolím. Recenze na počátku 30. let jej označovaly za "bonviána lehké můzy". V roce 1939 podepsal v Londýně desetiletou smlouvu s Metro Goldwyn Mayer. Ze spolupráce ale sešlo. Po návratu do Německa mu úřady odebraly pas a na podzim vypukla válka. V Německu režiséroval tři filmy. První v roce 1939, byl jím SCHNEIDER WIBBEL. Poslední propagandistický KOPF HOCH, JOHANNES! o dva roky později. Film sledoval osudy studenta Johannese, který byl přijat na prestižní naci-školu NPEA (Napola). Podle kuloárových informací byl Goebbels de Kowovým pojetím režie zklamán. V roce 1942 si zahrál skladatele šlágrů Karla Zimmermanna v revue-filmu WIR MACHEN MUSIK. V srpnu 1944 byl zařazen na seznamy "Boží milosti" a vyhnul se nasazení na frontě. V závěru války si zahrál hauptmanna Hoeßlina ve filmu DAS LEBEN GEHT WEITER. Byl to poslední film Třetí říše, dokončen 16. dubna 1945. Vzhledem k tomu, že postdamská studia byla obklíčena RA a Němcům se nepodařilo udělat kopie, které by se "rozlétly do světa", se tento film se nezachoval.

Navzdory tomu, že byl členem NSDAP a nacista, se v poválečném období nesetkal s žádným pracovním omezením. V letech 1945 až 1950 působil jako intedant berlínského divadla Tribüne. Společně s Winnie Markusem založil produkční Studio 45 Film-GmbH, Berlin, které v západním Berlíně vyprodukovalo tři filmy. V poválečném roce 1946 zazářil v hlavní roli ve filmu PETER VOSS, DER MILLIONENDIEB. Rok 1949 jej zavedl na výjezdní turné po jižní Americe. V DES TEUFELS GENERAL (1955) si zahrál generála SS Schmidt-Lausitze, v EIN MÄDCHEN AUS FLANDERN (1955) vojenského lékaře. V letech 1956 až 1962 byl členem vídeňského Burgtheateru. Poté byl do roku 1966 předsedou hereckých odborů (DGB), sidlících v Hamburku. Ve stejném roce si zahrál Ravenhursta v OLD FIREHAND.

Viktor de Kowa byl dvakrát ženatý. V roce 1941 se rozvedl s Ursulou Grabley a druhý sňatek uzavřel s japonskou operní pěvkyní Michi Tanaka. V roce 1971 odjel na tři roky do Japonska a vyučoval evropské herectví. Herec zemřel na nádorové onemocnění dutiny ústní a je pochován vedle své druhé ženy na berlínském hřbitově Heerstraße.


8.3.1904
Hochkirch/Löbau, Saxony, Německá říše
8.4.1973
Berlín, Německo
Viktor de Kowa csfd

GlückspilzeEin WalzertraumTag in Paris, EinVinnetou a Old FirehandBegegnung in SalzburgElektraDas Haus in MontevideoEin besserer HerrDie große SzenePapiermühleDiesmal muß es Kaviar seinEs muß nicht immer Kaviar seinPenězokazBomben auf Monte CarloSchlußakkordDer veruntreute HimmelScampoloEin Mädchen aus FlandernNichts als Ärger mit der LiebeDer Himmel ist nie ausverkauftMusik im BlutVor Gott und den MenschenĎáblův generálEine LiebesgeschichteHochstaplerin der LiebeDer Fürst von PappenheimDer blaue Stern des SüdensDie wunderschöne GalatheeMelodie des SchicksalsSkandal in der BotschaftAnonyme BriefeIntimitätenZwischen gestern und morgenDas Leben geht weiterAltes Herz wird wieder jungEin glücklicher MenschPeter Voss, der MillionendiebKarel III. a Anna I.Der OptimistIch liebe dichKleiner Mann - ganz groß!ScheidungsreiseDie göttliche JetteV tajném posláníVersprich mir nichts!Die große und die kleine WeltHra na paluběSkandal um die FledermausEin Kind, ein Hund, ein VagabundLärm um WeidemannMein Leben für Maria IsabellDa stimmt was nichtDer junge Baron NeuhausFinance pana velkovévodyLockvogelPappiWas bin ich ohne DichWenn ich König wärByl jednou jeden muzikant...


Aktualizace osobnostního profilu Viktor de Kowa: 16.11. 2023 17:13