Emmanuelle Riva (1927 - 2017)


Francouzská herečka Emmanuele Riva, vlastním jménem Paulette Germaine Riva, se narodila v malém městečku Cheniménil na východě Francie, kde vyrůstala v prostých poměrech. Rodiče z ní chtěli mít švadlenu, ale Emmanuelle od dětství ráda četla a inklinovala k divadlu. Ve městě Remirémont nedaleko od svého rodiště začala hrát amatérské divadlo a přes odpor rodiny se přihlásila na divadelní školu École nationale supérieure des arts et techniques du théâtre, kde studovala pod vedením Jeana Meyera.

V Itálii ostatně v té době nebyla již neznámá, protože se Simone Signoret tu natočila film ADUA A JEJÍ DRUŽKY (Adua e le compagne, 1960), nedlouho nato byla jednou z hvězd mezinárodně úspěšného válečného dramatu KÁPO (Kapo, 1961), s J. P. Belmondem vytvořila nestandardní pár (mladá vdova a kněz) ve filmu KNĚZ LÉON MORIN (Léon Morin, pretre, 1961). Během následujících let ji ke spolupráci vyzvali také slavní režiséři André Cayatte nebo Jacqueline Audry, v dekádě let sedmdesátých se ale Emmanuelle Riva před filmovou kamerou objevovala jen výjimečně.

Hrála nadále především divadlo, pravidelně se objevovala na populárním divadelním festivalu v Avignonu, příležitostně se uplatňovala v televizi, kromě toho vydala tři sbírky básní a svou náklonnost k poezii prezentovala také na gramofonových nahrávkách. Kromě Francie točila například v Německu, z její další filmografie na domácí půdě stojí za zmínku Mockyho komedie JE V SÁLE NĚJAKÝ FRANCOUZ? (Y a-t-il un Français dans la salle?, 1982), větší příležitost dostala ve filmu DALEKO OD BRAZÍLIE (Loin de Bresil, 1992), hvězdné obsazení doplnila v úspěšném úsměvném příběhu VENUŠE, SALON KRÁSY (Vénus beauté, institut, 1999).

Vzhledem k věku jsou aktivity Emmanuelle Riva posledních let omezené, na jevišti stála naposledy v klasické hře Médéa (opět v Avignonu a také v divadle Odéon-Théâtre de ľEurope v roce 2001). Hereččina nepočetná filmografie poslední doby je výčtem vedlejších rolí maminek a babiček, zatím naposledy se v malé roli objevila ve filmu MUŽ A JEHO PES (Un homme et son chien, 2008).


24.2.1927
Chenimenil, Francie
27.1.2017
Paříž, Île de France, Francie
Emmanuelle Riva csfd

AlmaMarie et les naufragésZtraceni v PařížiLáskaTu honoreras ta mère et ta mèreLe SkylabJe ne dis pas nonMuž a jeho pesVelké alibiMůj jediný synVert paradisMédéeTo je životVenuše, salon krásyCapitaine au long coursXXLBůh, milenec mé matky a uzenářův synHomme aux semelles de vent, L'Čekání na úsvitÉclats de familleL'Ombre du douteTři barvy: ModráLanger SamstagLoin du BresilPour SachaCatherine de MédicisPassion de Bernadette, LaNiezwykla podróz Baltazara KoberaFunny BoyDelitto, UnLiberté, la nuitUn homme à ma tailleDie ErbtöchterLe piano des songesOči, ústaRalentir écoleY a t-il un Français dans la salle ?Jeux de la Comtesse Dolingen de Gratz, LesJeunes filles, LesMadame ExDiable au coeur, LeAu long de rivière FangoDame de l'aube, LaLa mort du pantinLéopold le bien-aiméPoběžím jako splašený kůňCygne, LePortes de feu, LesHomme de désir, L'La ModificationEikó e no 5000 kiroJe voudrais parler à monsieur MorattiHořké ovoceLes Risques du métierFin de la nuit, LaOr et le plomb, L'Io uccido, tu uccidiLe Coup de grâceTomáš lhářLe Gros Coup


Aktualizace osobnostního profilu Emmanuelle Riva: 19.11. 2023 15:34