Nick Adams (1931 - 1968)


Tahle zajímavá postava vedlejších rolí padesátých a šedesátých let byla pojmenována jako Nicholas Aloysius Adamschock, což není pro hereckou kariéru zrovna nejvhodnější jméno, a tak se z Nicholase Adamschocka "nepatrnou" abreviací naráz stal ryze americky znějící Nick Adams, jenž je americkým pamětníkům známý nejspíše jako Johnny Yuma ze seriálu "THE REBEL" (1959), avšak vytvořil i slušnou řádku rozmanitých vedlejších rolí.

Poprvé se na plátně mihnul ve filmu SOMEBODY LOVES ME (1952) a v roce 1955 vytvořil především ve filmech PAN ROBERTS, PIKNIK U CESTY a REBEL BEZ PŘÍČINY několik sice malých, avšak jistě zvládnutých a zajímavých rolí.

Poté, co si zahrál malou roličku Chicka v REBELU BEZ PŘÍČINY (1955), uzavřel těsné přátelství s Jamesem Deanem. "Zahrál" si i v Deanově posledním filmu OBR (1956), respektivu vypomohl svým hlasem Deanově postavě Jetta Rinka. Deanova předčasná smrt s ním silně zatřásla. O to nepochopitelnější je pak jeho další chování, když byl během jednoho roku devětkrát trestán za příliš rychlou jízdu. Kdo ví, kam až chtěl zajít v bezmezném obdivování svého idolu. Nakonec se ocitl v podmínce a velká filmová studia tohoto mladého vyvrhele začala ignorovat.

Vydobyl si pověst nevyzrálého, nedůtklivého a urážlivého mladíčka, čemuž víceméně odpovídali jeho mnozí "troubled young men" (nepokojní, vzpurní mladíci) - zcela podle vzoru svého dobrého přítele Jamese Deana.


10.7.1931
Nanticoke, Pennsylvania, USA
7.2.1968
Beverly Hills, Los Angeles, California, USA
Nick Adams csfd

Fever HeatKonečná stanice MarsLos asesinosMr. Blackwell PresentsKokusai himicu keisacu: Zettai zecumeiMosby's MaraudersDon't Worry, We'll Think of a TitleDie, Monster, Die!Frankenstein vs. BaragonGodzilla - Útok z neznámaYoung DillingerThe Young LoversA Girl Named TamikoThe HookTwilight of HonorPeklo je pro hrdinyThe InternsNoční rozhovorThe FBI StoryNo Time for SergeantsSing, Boy, SingUčitelčin miláčekZuřivost rozuzleníA Strange AdventureGigantOur Miss BrooksPoslední vůzDoktorka ze Santa FéI Died a Thousand TimesPan RobertsPiknikRebel bez příčinySomebody Loves MeThe Outer LimitsVoyage to the Bottom of the SeaSaints and SinnersThe RebelWanted: Dead or Alive50 Worst Movies Ever Made, TheRediscovering a RebelFrankenstein: A Cinematic ScrapbookABC's NightlifeThe 36th Annual Academy AwardsThe Les Crane ShowCelebrity PartyThe 31st Annual Academy Awards


Aktualizace osobnostního profilu Nick Adams: 30.10. 2023 17:18