Nikolaj Burljajev 77 let


Malý rozvědčík, hráč, básník, jelen, Ješua Ha-Nocri, poslední ruský car, tak by se stručně daly popsat zásadní role jednoho z předních ruských herců současnosti. Nikolaj Petrovič Burljajev se narodil 3. srpna 1946 v Moskvě do herecké rodiny, jeho prarodiče byli herci kočovného divadla. První filmovou zkušenost před kamerou získal již brzy, i když se nejednalo zrovna o velkolepé entrée. Společně s bratrem Borisem, který už v tu dobu za sebou měl filmový debut ve filmu DVA KAPITÁNI (1954), přišel na konkurs do filmových ateliérů. Ve studiu zrovna hledali dětské herce do rolí ve filmu HODINA HISTORIE (1956). Roli však získal jeho bratr a malý Kolja přestal uvažovat o herecké kariéře.

Nikolaj od svého filmového debutu nejenom hrál v divadle a ve filmech, ale nepodcenil ani teoretickou přípravu a studoval divadelní herectví v Divadelním učilišti B. Ščukina. Studium, které zahájil v roce 1964, kdy nastoupil rovnou do druhého ročníku, ukončil v roce 1968. Prvním ze závěrečných představeních byla hra Vlci a ovce, kde hrál jednu z hlavních rolí, druhým představením byla hra Dvanáct rozhněvaných mužů v režii Nikity Michalkova; Nikolaj hrál hlavní roli architekta. Režisér Michalkov se k námětu později vrátil, Nikolaj však ve filmové verzi nehrál. V roce 1975 ukončil studium VGIK obor režie, kde studoval ve třídě M. I. Romma a L. A. Kulidžanova. Jeho závěrečnou prací byl film VÁŇA-KAIN, který získal ocenění na XXIII. ročníku Mezinárodního filmového festivalu krátkometrážních filmů v Oberhausenu za nejlepší filmovou adaptaci literární předlohy. V roce 1984 hrál ve filmu VÁLEČNǍ ROMANCE hlavní roli Saši Netužilina, film získal řadu mezinárodních ocenění, představitel hlavní role získal titul zasloužilého umělce RSFSR.

Nikolajovou první manželkou byla Natalja Bondarčuk. Jejich manželství se dá označit za všestranně plodné – manželé spolupracovali na svých filmech, Nikolaj hrál dospělého Bambiho v Natáliiných filmech BAMBIHO DOSPÍVÁNÍ (1986), BAMBI (1987), hrál i ve filmu ŽIVÁ DUHA (19982); Natalja naopak hrála ve filmu LERMONTOV (1986) pod Nikolajovou režií. Film Lermontov měl složitý vývoj, práce na něm trvala šest let. Ve filmu bylo 5000 lidí, z toho 185 herců, byly v něm použity kresby a obrazy básníka a zněly jeho verše. Film však získal od kritiků špatnou nálepku a sám režisér byl nařčen z nacionalistického extremismu. Film nebyl odvysílán na žádném z celonárodních televizních kanálů. Manželství s Nataljou Bondarčuk obohatilo svět umění o herce a skladatele Ivana Burljajeva a herečku Marii Vasiljevu (roz. Burljajevu). Jejich manželství nevydrželo, v současnosti je Nikolaj ženatý s herečkou Ingou Šatovou, se kterou má dvě děti Darju a Ilju, i přes rozvod manželství však jejich umělecká spolupráce pokračuje.

Nikolaj je laureátem mnoha ocenění, kromě titulu zasloužilého umělce RSFSR je od roku 1996 národním umělcem Ruska. Za zásluhy v oblasti vzdělávání je od roku 2010 nositelem Řádu svatého Sávy a od roku 2011 Řádu za zásluhy.


3.8.1946
Moskva, Rusko, Sovětský svaz
Nikolaj Burljajev csfd

Gogol. BližajšijAdmirálKakaja čudnaja igraMaster i MargaritaGospodi, uslyši molitvu mojuRusskaja ruletkaPticam krylja ně v tjagosťSuvenir dlya prokuroraSzlachetna krewBambiho dospíváníLermontovBambiProtiúderČužaja žena i muž pod krovaťuVečery na samotě u DikankyVálečná romancePěčnikiŽivaja radugaVelké přáníBabuški nadvoje skazali...OblomovOtpusk v senťabreIvan a MarieTryn-travaVsegda so mnojuPod kamenným nebemVolba cíleHráčVerše v zákopechPrověrka osudemTelegramKražaRiskRodinné štěstíGolfstrimMama vyšla zamužSloužili dva kamarádiAndrej RublevMalchik i devochkaGeroj našego vremeniMaxim Maximovič. Tamaň: Geroj našego vremeniVstup do životaBez stracha i uprjokaIvanovo dětstvíAdmiralMaleňkije tragediiZastupnicaTarkovsky: Time Within TimeHollyvud nad Dnyprom. Sni z AtlantidiMalchik i golubBože! Čuvstvuju približenije tvojo!


Aktualizace osobnostního profilu Nikolaj Burljajev: 2.11. 2023 12:33