James Gleason (1882 - 1959)


James Gleason je americký herec, narozen v New Yorku. Byl scénaristou a taky dramatikem. Holohlavý, štíhlý s drsným hlasem a jako mistr "opožděných reakcí", které využíval naopak jako výhodu ve svém herectví, zvláště komediálním, Gleason ztvárnil tvrdé ale srdečné charaktery postav, obvykle z newyorkského prostředí. V několika filmech se objevil se svou ženou Lucille.

Gleasona si diváci mohou pamatovat v roli policejního inspektora Oscara Pipera v mysteriózní sérii filmů HILDEGARDE WITHERS běžících v 30.letech (kde poprvé hrála Edna May Oliver v roli školní učitelky-detektivky ve třech filmech. Helen Broderick hrála v další sérii a Zasu Pitts dokončovala sérii ve dvou filmech). Byl nominován na cenu Akademie pro nejlepší herecký výkon ve vedlejší roli ve filmu HERE COMES MR.JORDAN (1941), kde hrál roli boxerského manažera Maxe "Popa" Corkla.

James a Lucille měli syna Russella Gleasona, který krátce pracoval jako filmový herec předtím, než byl povolán do armády během 2.světové války. Zemřel za podivných okolností, oficiálně po nehodě, vypadnutím z okna manhattanského hotelu nedlouho předtím, než byl jeho regiment povolán k odjezdu na bojové pozice do Evropy. Russell Gleason byl ženatý se Cynthií Lindsay, bývalou sboristku souboru Busby Berkeley, která později napsala rodinnou biografii svého blízkého přítele Borise Karloffa.

James Gleason je pohřben na hřbitově Holy Cross Cemetery v Culver City, v Kalifornii.


23.5.1882
New York City, New York, USA
12.4.1959
Woodland Hills, California, USA
James Gleason csfd

Man or GunMoney, Women and GunsOnce Upon a Horse...Rock-a-Bye BabyThe Female AnimalThe Last HurrahLoving YouMan in the ShadowSpring ReunionStar in the DustLovcova nocThe Girl RushHollywood Thrill-MakersSuddenly!Forever FemaleThe Story of Will RogersWe're Not Married!What Price GloryCome Fill the CupI'll See You in My DreamsJoe Palooka in Triple CrossTwo Gals and a GuyCesta k úspěchuJoe Palooka in the Squared CircleKey to the CityThe JackpotThe Yellow Cab ManBad BoyMiss Grant Takes RichmondTake One False StepThe Life of RileySmart WomanThe Dude Goes WestThe Return of OctoberWhen My Baby Smiles at MeBiskupova ženaDown to EarthThe HomestretchTycoonHome, Sweet HomicideLady LuckThe Hoodlum SaintThe Well-Groomed BrideCaptain EddieHodinyThis Man's NavyV Brooklynu roste stromJezinky a bezinkyOnce Upon a TimeThe Keys of the KingdomA Guy Named JoeRychlé ponořeníA Date with the FalconFootlight SerenadeHay FootHistorky z metropoleManila CallingMoje dívka SallyThe Falcon Takes OverAffectionately Yours


Aktualizace osobnostního profilu James Gleason: 24.2. 2024 08:45