Ladislav Hemmer (1904 - 1949)


Ladislav Hemmer se narodil 16. června 1904 v Praze. Již od mládí měl blízko k umění. Jeho maminka byla totiž uvaděčkou v Pištěkově divadle. Herecké zkušenosti získával na ochotnických scénách, po nichž byl jako elév angažován do Národního divadla v Praze (1923 – 1925). Po těchto zkušeností prošel Zöllnerovou divadelní společností, pražským Rokokem a ostravským divadlem. Nejdůležitější pro něj bylo angažmá v Divadle Vlasty Buriana (1937 – 1942).

V českém filmu debutoval epizodní roličkou přísedícího u soudu v Antonově české i německé verzi dramatu AFÉRA PLUKOVNÍKA REDLA. (1931).

Režiséři však pro něj měli pouze drobné a epizodní roličky úředníků (PÍSNIČKÁŘ, ULIČKA V RÁJI, HARMONIKA), vojáků, důstojníků a policistů (POSLEDNÍ BOHÉM, VOLHA V PLAMENECH, MILAN RASTISLAV ŠTEFÁNIK, VZDUŠNÉ TORPÉDO 48, HRDINOVÉ HRANIC, Z ČEKÝCH MLÝNŮ), advokátů, doktorů a inženýrů (LÍZIN LET DO NEBE, LIDÉ NA KŘE, TEĎ ZAS MY, LÍZINO ŠTĚSTÍ), učitelů a i studentů (SEXTÁNKA, STŘÍBRNÁ OBLAKA, PANÍ MORÁLKA KRÁČÍ MĚSTEM), přátel hlavních hrdinů (KANTOR IDEÁL, NA SLUNEČNÍ STRANĚ, DIVOCH), návštěvníků, umělců, milenců nebo diváků (TŘI KROKY OD TĚLA, NA RŮŽÍCH USTLÁNO, PÁN NA ROZTRHÁNÍ, ROZVOD PANÍ EVY), filmových režisérů a hlasatelů (DĚVČE ZA VÝKLADEM, KLAPZUBOVA JEDENÁCTKA), ředitelů a továrníků (VY NEZNÁTE ALBERTA?), hazardních hráčů (DĚVČÁTKO, NEŘÍKEJ NE!) a dalších rozličných profesí rozmístěných ve více jak čtyřiceti snímcích.

Často hrál ve filmu se svým zaměstnavatelem Vlastou Burianem. V jeho snímcích vytvořil čekatele v Lamačově frašce FUNEBRÁK (1932), rytmistra Richarda Mádra v komedii POBOČNÍK JEHO VÝSOSTI (1933) Martina Friče, tajemníka v Cikánově HRDINNÉMU KAPITÁNU KORKORÁNOVI (1934), filmového herce Fredyho ve Fričově snímku HRDINA JEDNÉ NOCI (1935), JUDr. Jiřího Fauknera v komedii DUCHÁČEK TO ZAŘÍDÍ (1938) Karla Lamače, tajemníka ve filmu U POKLADNY STÁL... (1939), ing. Hradila v hořké komedii ULICE ZPÍVÁ (1939) a ředitele Intimní operety v bláznivé Cikánově komedii PROVDÁM SVOU ŽENU (1941). Tyto filmy se dají označit jako jeho nejhodnotnější.


16.6.1904
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Rakousko-Uhersko
9.4.1949
Praha, Československo
Ladislav Hemmer csfd

Městečko na dlaniProvdám svou ženuZ českých mlýnůVy neznáte Alberta?Bílá jachta ve SplituLízino štěstíPaní Morálka kráčí městemTeď zas myU pokladny stál...Ulice zpíváDucháček to zařídíHrdinové hranicKlapzubova XI.Stříbrná oblakaDěvče za výklademHarmonikaLidé na křeLízin let do nebeRozvod paní EvyDivochDivoch (rakouská verze)SextánkaUlička v rájiVzdušné torpédo 48Hrdina jedné nociMilan Rastislav ŠtefánikHrdinný kapitán KorkoránNa růžích ustlánoPán na roztrháníTři kroky od tělaVolha v plamenech (francouzská verze)Na sluneční straněPobočník Jeho VýsostiVražda v Ostrovní uliciDěvčátko, neříkej ne!FunebrákKantor IdeálPísničkářAféra plukovníka RedlaAféra plukovníka Redla (německá verze)Poslední bohém


Aktualizace osobnostního profilu Ladislav Hemmer: 10.11. 2023 19:23