Natalja Bondarčuk 73 let


Natálie Sergejevna se narodila 10. 5. 1950 jako první dítě herce a režiséra Sergeje Bondarčuka z jeho manželství s herečkou Innou Makarovou (její mladší sourozenci Jelena Bondarčuk a Fjodor Bondarčuk se narodili z manželství s herečkou Irinou Skobtsevou). Vystudovala herectví a režii pod vedením S. A. Gerasimova a T. F. Makarové na Ruském filmovém institutu VGIK. Studium herectví ukončila v roce 1971.

V roce 1975 ukončila studium režie a v témže roce debutovala jako režisér a zároveň jako scénárista filmem BEZCCASNAJA MATRJENKA. Následoval film MĚDĚNÝ JEZDEC na motivy Puškinovy básně, ve kterém hlavní roli ztvárnil její učitel S. A. Gerasimov. Další film ŽIVAJA RADUGA byl opět na motivy literární předlohy známého autora, tentokráte podle knihy N. N. Nosova.

Velkou popularitu získaly dva filmy natočené podle scénáře, na kterém se autorsky podílel spisovatel Jurij Markovič Nagibin, BAMBI a BAMBIHO DOSPÍVÁNÍ. Ve filmu se před kamerou sešla velká část Natáliiny rodiny – manžel Nikolaj Burljajev, matka Irina Makarová a syn Ivan Burljajev, ve filmech hrála i sama Natálie. Dilogie o Bambim získala řadu ocenění. Jenom během prvního měsíce filmy vidělo více než 9 milionů dětí. Obliba Bambiho u dětského publika dala vzniknout Moskevskému dětskému divadlu „Bambi“.

V roce 1999 dokončila scénář filmu ODNA LJUBOV DUŠI MOJEJ (2002/2007) o milostném vztahu A. S. Puškina a Marie Volkonské. Při psaní scénáře Natálie musela projít podle vlastního vyprávění více než dva tisíce knih, včetně zápisků Puškinových současníků, aby získala představu o skutečném Puškinovi jako mladém zamilovaném člověku, o způsobu jeho mluvy a chování. Chtěla, aby film byl uměleckým obrazem vzpomínek Marie Volkonské. Hlavní roli v tomto filmu ztvárnil Sergej Bezrukov.


10.5.1950
Moskva, Rusko, Sovětský svaz
Natalja Bondarčuk csfd

Tajna Sněžnoj KorolevyGospodi, uslyši molitvu mojuBambiho dospíváníLermontovBambiMať MarijaŽivaja radugaV načale slavnych dělVasilij i VasilisaJunosť PetraBabuški nadvoje skazali...Vzroslyj synHvězda kouzelného štěstíNebe nade mnouIspolněnije želanijSolarisNam někogda ždaťPřišel voják z frontyTy a jáKrasnoje i čjornojeTarkovsky: Time Within TimeGogol. BližajšijPuškin: Posledňaja duel


Aktualizace osobnostního profilu Natalja Bondarčuk: 19.11. 2023 14:45