Dušan Makavejev (1932 - 2019)


Dušan Makavejev je v Jugoslávii nejvíce kontroverzním režisérem. Tento narušitel mnoha tabu (jak politických tak sexuálních) a vyzyvatel cenzury se narodil 13.října 1932 v Bělehradu. Tam také studoval v 50. letech na univerzitě psychologii a už během studia se aktivně zapojoval do činností různých filmových společností. Po psychologii si přibral další obor, režii na Akademii pro rádio, televizi a film.      Nejprve se věnoval krátkometrážním dokumentům, ostatně tento přístup se pak prolíná i do jeho hrané tvorby, kdy do svých snímků často zahrnoval dokumentární sekvence. Hned jeho první debut Člověk není pták byl úspěšný. Makavejev se jím zapojil do jugoslávské nové vlny, takzvaných černých filmů, v nichž on a jemu podobní umělci často experimentovali v rámci odklonu od socialistického realismu. Svůj smysl pro umění nezvyklé montáže prokázal v dalším snímku, u kterého byl netradiční nejen název: Milostný příběh aneb Tragédie pracovnice pošt a telegrafů. Film z roku 1967 o vztahu spojovatelky a deratizátora je významově bohatou a divácky nesnadnou koláží, ostatně stejně jako Makavejevovo dílo  nejslavnější, o čtyři roky později natočené W.R. - mysteria organismu. V době, kdy na západě probíhala sexuální revoluce, pokoušel se jí tímhle neformálním snímkem posunout až do socialistické Jugoslávie. Odvážný obsah a politické narážky mu přinesly jednak okamžitý zákaz promítání filmů a také odchod do exilu.

Další snímek, The Coca-Cola Kid, se odehrává v Austrálii a v tamní produkci byl i natočen. Příběh marketingového specialisty, který přijíždí do zapadlé oblasti propagovat světoznámou značku, se ale nesetkal s velkým úspěchem ani pochopením.

Do rodné vlasti se vrátil Makavejev v roce 1988 , kdy zde natáčel americký film Manifesto podle předlohy Emila Zoly, o králi, který v malé evropské zemi zavítá do nepříliš bezpečného městečka. Stejně jako v následujícím filmu Gorilla Bathes at Noon tu ještě probleskoval přístup někdejšího experimentátora a bořitele předsudků, bohužel ale už v míře, která je zapomenutelná.


13.10.1932
Beograd, Jugoslávie
25.1.2019
Beograd, Srbsko
Dušan Makavejev csfd

Danske piger viser altGorilla Bathes at NoonManifestoCoca-Cola KidMontenegroSladký filmWet DreamsWR - mystéria organismuMilostný příběhČlověk není ptákRupa u dusiOhrožená nevinnostNova domaca zivotinjaLjepotica 62ParadaBoje sanjajuKosnice pune smijehaSlikovnica pcelaraPečeťJatagan malaI Miss Sonia HenieNova igrackaDole plotoviFilm o knjizi A.B.C.Eci, pec, pecOsmjeh 61Pedagoska bajkaSto je radnicki savjet?Náhrobní kamenySpomenicima ne treba verovatiAntonínovo rozbité zrcadloPrvi dani u armijiKapi, vode, ratniciNije lako biti maliUski formatI bi rijecThe Soldier's TaleZabranjeni bez zabraneDe película


Aktualizace osobnostního profilu Dušan Makavejev: 7.3. 2024 13:42