Petr Slavík 67 let


Petr Slavík je režisér a scénárista, autor více než dvou set dokumentárních filmů, reklam, hudebních klipů, televizních pořadů a televizních hraných filmů. Na některých svých dokumentech se podílel i jako kameraman, střihač a producent.

V 90. letech spolupracoval s Nadací Film a sociologie, pro kterou natočil např. dokument ZÁVISLOST, srovnávající český a holandský přístup k drogové politice na osudech o dvou narkomanů, z nichž jeden žije v Praze a druhý v Amsterodamu nebo film-anketu NEJLEPŠÍ ZE ŠPATNÝCH ZPŮSOBŮ (Cena Patrie AFO 1995). Pro Febio kromě jiného i GEN o filosofovi Ladislavu Hejdánkovi nebo mimovi Ctiboru Turbovi. Dokumentem NÁVRAT KRÁLE MAJÁLESU o americkém básníku Allenu Ginsbergovi a dvojportrétem hudebníka Mikoláše Chadimy a básníka Ivana Wernische PROŽILI se vrací k tématu kulturního undergroundu, které posléze společně s překladatelem a publicistou Josefem Rauvolfem zpracuje v rozsáhlé sérii ALTERNATIVNÍ KULTURA. 26 hodinových dokumentů mapuje kulturní underground od Spojených států přes západní Evropu a Rusko až po české prostředí, od beatniků přes punk až po graffitti. Cyklus získal řadu ocenění, např. cenu FITES TRILOBIT 1998, cenu Evalda Schorma na AF Olomouc 2001 nebo cenu ČFTA ELSA za nejlepší televizní dokument roku 2005. V průběhu práce na cyklu zakládá společně se svou manželkou Natašou Slavíkovou produkční společnost Phoenix, ve které kromě Alternativní kultury natáčí i další dokumenty, např. film o výtvarné skupině Tvrdohlaví, společenství Regula Pragensis nebo squattu Vila Milada. V průběhu 90. let točí řadu hudebních videoklipů pro Báru Basikovou, Jana Hedla Saharu a skupinu Precedens.

V roce 1999 debutuje v hrané tvorbě filmem České televize PŘEPADENÍ s Ivou Janžurovou, Jiřím Kodetem a Vladimírem Dlouhým v hlavních rolích. Přepadení otevírá cyklus televizních filmů o lidech postižených zločinem pod názvem Oběti. Se scénáristou Miroslavem Sovjákem dosud realizovali 8 dílů, např. Svědek, Hadí tanec nebo Nevlastní bratr. V roce 1991 se podílel na cyklu Černí andělé filmem Help for you. Žánr detektivky si vyzkoušel titulem NA VLKY ŽELEZA, žánr komedie romancí CESTA DO VÍDNĚ A ZPÁTKY nebo přepisem knihy Ireny Obermannové DIVNOVLÁSKY (Cena za nejlepší komedii Novoměstský hrnec smíchu 2009). Společně s Petrem Nikolaevem a Jiřím Chlumským režíroval několik dílů telenovely OŠKLIVKA KATKA. Pro cyklus SOUKROMÉ PASTI televize Nova natočil díl Tatínkova holčička, který získá řadu ocenění, mimo jiné i cenu ČFTA ELSA 2009 za režii a cenu za nejlepší snímek evropské televizní tvorby na mezinárodním festivalu La Rochelle 2009.

Souběžmě s hranou tvorbou se dál věnuje i televiznímu dokumentu. Kromě jiného natočil 20 dílů cyklu 13. KOMNATA, v nichž se mu většinou dařilo povýšit jinak vcelku bulvární publicistiku na intimní dokument. Mimo jiné to byli Martin Jirous, Arnošt Lustig, Miroslav Etzler, Jan Saudek, Alena Mihulová, Jan Kašpar, atd., a zhusta nepochopený parodický díl 13. komnata Tomáše Hanáka. S Hanákem v roli průvodce realizoval i 13 dílný dokumentárně-zábavný cyklus o paranormálních jevech a alternativních naukách ZA ZRCADLEM.


19.9.1956
Praha, Československo
Petr Slavík csfd

Tancuj MatyldoDivnovláskyNa vlky železaV hlavní roliCesta do Vídně a zpátkyDrazí sousedéSvatby v BenátkáchObchoďákŽivot je plesCesty domůObětiOšklivka KatkaSoukromé pastiČerní anděléPetr Kostka - Štace mého životaAlena Vránová - Role mého životaŽivot s AlzheimeremMartin NěmecPříběh letiště PrahaInventura Febia13. komnata


Aktualizace osobnostního profilu Petr Slavík: 15.11. 2023 18:06