Ossie Davis (1917 - 2005)


Herec, režisér, básník, dramatik, spisovatel, aktivista.

Na přání svých rodičů začal studovat na Howard University. V roce 1939 studium ale ukončil, aby se mohl plně věnovat své herecké kariéře v New Yorku. Později navštěvoval Columbia University School of General Studies. Jeho herecká kariéra, která trvala sedm desetiletí, začala v roce 1939 v Harlemu. Na stříbrném plátně debutoval v roce 1950 ve filmu režiséra Sidney Poitiera. Byl to film No way out. Jeho hlas znají miliony Američanů, neboť byl hlasem pavouka Anansi v dětské sérii Sezamová ulice.

Za svou kariéru hrál v desítkách filmu a seriálů. Za zmínku stojí film Sidneyho Lumeta Pahorek, kde si zahrál po boku Seana Conneryho, Lovci Skalpu Sydneyho Pollacka a Kardinál, který měl šest nominací na Oscara.  Ze seriálů stojí za zmínku např. Kořeny. Ossie Davis několik filmů i režíroval.

V roce 1948 si vzal za manželku herečku Ruby Dee, která mu stála věrně po boku až do jeho smrti. Ossie zemřel 04. 02. 2005 v Miami na Floridě.  Byl nalezen mrtvý v hotelovém pokoji. Oficiální příčina smrti nebyla vydána, ale měl problémy se srdcem.  Zemřel rok po jeho matce Lauře, která zemřela měsíc před svými 106. narozeninami.


18.12.1917
Cogdell, Georgia, USA
4.2.2005
Miami Beach, Florida, USA
Ossie Davis csfd

Life's Back PocketNesnáší mneProudBaadasssss!Černí bojovníciBubba Ho-tepLegend of the Candy CaneZtracené ideályDinosaurusTudy k životuZnovuobjevení Bucka McHenryhoSběratel dušíSecret Path, TheThe Ghosts of Christmas EveV dobrém i zlémDr. DolittleScandalize My Name: Stories from the Blacklist12 rozhněvaných mužůDlouhá jízdaHome of the BraveJeště na to máme!Ray Alexander: Vražda k večeřiThe Android AffairNebezpečný klientRay Alexander: Chuť na spravedlnostDej si pohov, kámošiErnest Green Story, TheJeden a půl policajtaGladiátorMalcolm XHorečka džungleB.L. Stryker: Grand Theft AutoJoe kontra sopkaWe'll Take ManhattanB.L. Stryker: The Dancer's TouchJednej správněBlázinec ve školeAnděl se mstíDům PáněHarry a synDeath of a ProphetDon't Look Back: The Story of Leroy 'Satchel' PaigeAll God's ChildrenFreedom RoadHot StuffBilly: Portrait of a Street KidCountdown at KusiniThe Tenth LevelUdělejme to znovuŠerifSam WhiskeySlavesTeacher, TeacherLovci skalpůThe OutsiderA Man Called AdamPahorekShock TreatmentGone Are the Days!Kardinál


Aktualizace osobnostního profilu Ossie Davis: 19.11. 2023 15:34